Operatorii economici au o perioadă de tranziţie de doi ani pentru a se conforma cu privire la aplicarea acestor noi norme de etichetare. Sigla naţională a României pentru agricultura ecologică "ae" poate fi folosită opţional alături de sigla comunitară
Astfel, începând cu data de 1 iulie 2010, în conformitate cu Regulamentul (CE) Nr. 271/2010 al Comisiei din 24 martie 2010, în ceea ce priveşte sigla Uniunii Europene (UE) pentru producţie ecologică, aplicarea siglei UE pe produsele alimentare preambalate este obligatorie. Sigla UE a agriculturii ecologice este folosită pentru a completa etichetarea alimentelor şi băuturilor ecologice în scopul atragerii atenţiei consumatorilor. Pentru produsele importate şi cele neambalate utilizarea acestei sigle este opţională. Sigla ecologică a UE, trebuie să fie însoţită de indicarea locului de producere a materiilor prime agricole. Această indicaţie poate fi de forma "UE", "non-UE" sau numele ţării din (sau din afara) UE, unde au fost obţinute produsul sau materiile prime ale acestuia. Numărul de cod al organismului sau al autorităţii de control trebuie să fie plasat imediat sub sigla comunitară conform art. 58 din Regulamentul (CE) nr. 889/2008. Noua siglă comunitară oferă consumatorilor garanţia că: cel puţin 95% din ingredientele produsului au fost produse după metoda de producţie ecologică; produsul respectă regulile schemei oficiale de inspecţie; produsul provine direct de la producător sau procesator, într-un ambalaj sigilat; produsul poartă numele producătorului, procesatorului sau vânzătorului şi numele sau codul organismului de inspecţie şi certificare. Utilizarea noii sigle, ca un simbol recunoscut pe scară largă privind producţia de alimente ecologice la nivel comunitar, oferă consumatorilor garanţia că produsele sunt în conformitate cu reglementările stricte ale agriculturii ecologice din UE.