DGFP Bihor: Întocmirea şi depunerea raportărilor contabile la 30 iunie 2010
Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor reaminteşte că, în baza prevederilor OMFP nr. 1879/22 iunie a.c., operatorii economici, indiferent de forma de organizare şi tipul de proprietate, au obligaţia să întocmească şi să depună raportări contabile la 30 iunie 2010 la Administraţiile Financiare teritoriale.
Program de asistenţă gratuit
Formatul electronic al raportărilor contabile la 30 iunie 2010, conţinând formularistica necesară şi programul de verificare cu documentaţia de utilizare aferentă, se obţine prin folosirea programului de asistenţă elaborat de Ministerul Finanţelor Publice. Programul de asistenţă este pus la dispoziţia operatorilor economici gratuit de Administraţiile financiare teritoriale sau poate fi descărcat de pe serverul de web al Ministerului Finanţelor Publice, la adresa www.mfinante.ro. Raportările contabile la 30 iunie 2010 se depun la Administraţiile Financiare teritoriale pe suport magnetic, însoţite de formularele editate cu ajutorul programului, semnate şi ştampilate conform legii, precum şi o copie de pe codul unic de înregistrare şi o copie a balanţei de verificare a conturilor sintetice. Raportările contabile vor fi întocmite de către: directorul economic, contabilul-şef al societaţii sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie, ori persoană fizică sau juridică autorizată potrivit legii, membră a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.
Termen de depunere - 13 august
Persoanele juridice care nu au desfăşurat activitate de la data înfiinţării până la 30 iunie 2010, vor depune în acest sens o declaraţie pe propria răspundere a persoanei care are obligaţia gestionării entităţii. De asemenea, vor depune o declaraţie şi persoanele juridice care se află în curs de lichidare, potrivit legii.
"Raportările contabile la 30 iunie 2010, precum şi declaraţiile operatorilor economici care nu au desfăşurat activitate sau se află în curs de lichidare se vor depune până la data de 13 august 2010. Precizăm că nedepunerea raportărilor contabile sau a declaraţiilor menţionate mai sus, după caz, precum şi prezentarea unor raportări contabile care conţin date eronate, sau necorelete, inclusiv cu privire la identificarea persoanei raportoare, constituie contravenţie şi se sancţionează conform prevederilor art. 42 din Legea contabilitaţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare" - ne-a declarat dl. Ioan Mihaiu, director executiv al DGFP Bihor. Concret, sancţiunea constă în aplicarea de amenzi cuprinse între 1.000 şi 3.000 lei, dacă perioada de întârziere pentru întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare periodice este cuprinsă între 15 şi 30 de zile lucrătoare şi, respectiv, amenzi cuprinse între 1.500 şi 4.500 lei - dacă perioada de întârziere depăşeşte 30 de zile lucrătoare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.