De anul viitor, noi criterii de clasificare a companiilor mijlocii
În prezent, în evidenţele Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor, se află 501 de companii mijlocii şi, respectiv, 703 puncte de lucru ale contribuabililor mari şi mijlocii din alte judeţe.
Cifră de afaceri - între 6,7 şi 70 milioane lei
În această perioadă, se află în lucru, pentru publicarea în Monitorul Oficial al României, eşantioanele contribuabililor mijlocii care urmează a fi administraţi de structurile abilitate începând cu 1 ianuarie 2011. Selecţia a avut la bază noile criterii stabilite de comun acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI)pe baza informaţiilor cuprinse în situaţiile economico-financiare şi declaraţia privind impozitul pe profit. Dacă până acum contribuabilii mari şi mijlocii erau selectaţi după cifra de afaceri, de acum înainte criteriile de selecţie vor avea în vedere: volumul obligaţiilor bugetare datorate; veniturile din exploatare; cheltuielile cu personalul; volumul activelor imobilizate. Potrivit datelor oficiale, la nivelul DGFP Bihor, se află în administrare (în conformitate cu prevederile OMFP 2402/29.07.2009), un număr de 501 de companii mijlocii şi, respectiv, 703 puncte de lucru ale contribuabililor mari şi mijlocii din alte judeţe. Reamintim că, în prezent, companiile mijlocii sunt acele firme care au o cifră de afaceri cuprinsă între 6,7 milioane lei şi 70 milioane lei, iar companiile mari sunt societăţile cu afaceri de peste 70 milioane de lei.
Declaraţiile online - depuse de circa 45 % dintre firme
Totodată, potrivit Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor, au depus declaraţiile fiscale online, prin intermediul Sistemului Electronic Naţional (SEN), la termenul-limită de declarare (25 noiembrie) 649 de operatori economici dintr-un total de 1.180 aflaţi în evidenţele fiscului, diferenţa reprezentând-o sediile secundare ale contribuabililor mari care funcţionează pe raza judeţului. Reamintim că, începând cu obligaţiile aferente lunii lunii octombrie, cu termen scadent 25 noiembrie, contribuabilii mari şi mijlocii sunt obligaţi să depună online declaraţiile fiscale. Transmiterea electronică a datelor este o modalitate de a reduce birocraţia, operatorul economic având nevoie, în primul rând, de semnătură electronică. Tariful pentru obţinerea unei semnături electronice este de circa 50 de euro. "Începând cu luna ianuarie 2011, contribuabilii mari şi mijlocii care nu vor transmite online declaraţiile vor fi sancţionaţi, ca urmare a modificărilor ce vor interveni în prevederile Codului de procedură fiscală" - precizează dl. Vasile Farc, purtător de cuvânt al DGFP Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.