Garanţiile pe care firmele sunt obligate să le constituie pentru a putea beneficia de amânarea la plata obligaţiilor fiscale restante vor fi stabilite ca procent din suma datorată, procent stabilit în funcţie de perioada pentru care se solicită amânarea. Noile prevederi sunt incluse în Legea de aprobarea a OUG nr. 92/2009.

Amânare doar pentru 6 luni

Deputaţii au adoptat, cu modificări, actul normativ emis de Guvern, prin care s-a stabilit ca ANAF să poată acorda înlesniri sub forma amânării la plată, ce poate fi solicitată de contribuabili, prin cerere, pentru obligaţiile fiscale datorate şi neachitate în ultima zi a lunii anterioare depunerii cererii. Deşi Senatul modificase OUG nr. 92/2009 prin prelungirea amânării la plata obligaţiilor fiscale pentru o perioadă de până la 12 luni, faţă de 6 luni, cât prevede OUG nr. 92/2009 în prezent, deputaţii au revenit asupra prevederilor actuale ale Ordonanţei, considerând că nu este oportună mărirea perioadei de amânare, statul neîncasând sumele care fac obiectul amânărilor la plată.

Garanţiile, un procent din suma restantă

Potrivit modificărilor aduse de către deputaţi, garanţiile constituite şi/sau bunurile oferite în vederea instituirii măsurilor asiguratorii vor reprezenta: 20% din suma amânată la plată şi dobânzile datorate pe perioada amânării la plată, dacă amânarea se acordă pe o perioadă de până la 3 luni inclusiv; 40% din suma amânată la plată şi dobânzile datorate pe perioada amânării la plată, dacă amânarea se acordă pe o perioadă mai mare de 3 luni. Totodată, pentru sporirea şanselor menţinerii valabilităţii amânării la plată au fost modificate condiţiile în care amânările la plată îşi pierd valabilitatea.

Dobânzi de 0,05 % pentru fiecare zi

În plus, legea mai stabileşte şi faptul că, pe perioada de valabilitate a amânării la plată, contribuabilii datorează dobânzi. Potrivit prevederilor, nivelul dobânzii este de 0,05% pentru fiecare zi a perioadei de amânare la plată, începând cu data emiterii deciziei şi până la data la care se împlineşte termenul de amânare, respectiv data la care încetează valabilitatea înlesnirii. De asemenea, în vederea unui tratament egal pentru toţi contribuabilii care beneficiază de prevederile Ordonanţei, pentru amânările la plată în derulare la data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea garanţiilor se ajustează după cum urmează: în cazul scrisorilor de garanţie bancară, contribuabilul poate reduce garanţia la nivelul stabilit de lege; în cazul bunurilor oferite în vederea sechestrării, măsurile asiguratorii se ridică până la nivelul stabilit de lege.