Proiectul de Ordin comun al Ministrului Agriculturii şi al Ministrului Sănătăţii, spaţiile destinate comercializării vinului de masă în vrac vor trebui să respecte anumite condiţii privind dotarea şi să fie autorizate de Direcţiile Agricole judeţene.
Prin aceste norme, se urmăreşte ca spaţiile destinate comercializării vinului de masă în vrac să respecte condiţii minime pentru menţinerea calităţii vinului, dar şi responsabilizarea comerciantului. Comercianţii vor avea la dispoziţie 60 de zile, de la data publicării ordinului, pentru a respecta noile prevederi. În prima etapă, se va desfăşura o campanie de informare cu privire la noile condiţii, ulterior fiind demarate controale. Evident, cei care nu vor respecta normele impuse, vor risca să rămână fără autorizaţie şi să primească amenzi. Proiectul de Ordin comun al Ministrului Agriculturii şi al Ministrului Sănătăţii prevede autorizarea spaţiilor destinate comercializării vinului în vrac de către Direcţiile Agricole judeţene. De asemenea, spaţiile trebuie să îndeplinească o serie de condiţii minime de dotare: existenţa unui sistem de ventilaţie, precum şi a unuia de alimentare cu apă şi canalizare; pardoseală din gresie sau faianţă; vasele din care se comercializează vinul trebuie să fie etichetate vizibil, fiind prezentate informaţii despre categoria de calitate, tipul de vin, anul de producţie, precum şi despre furnizor.
Mai mult, comercianţii au obligaţia să efectueze recepţia cantitativă şi calitativă a vinului. Astfel, recepţia calitativă se face în momentul aprovizionării şi constă în prelevarea de probe în vederea efectuării analizelor. În ceea ce priveşte recepţia cantitativă, comercianţii vor fi obligaţi să ţină evidenţa vinurilor într-un registru. Nerespectarea condiţiilor care au stat la baza autorizării spaţiilor comerciale destinate vânzării cu amănuntul a vinurilor de masă în vrac duce la retragerea autorizaţiei.