Cinci minute despre... starea fitosanitară a culturilor agricole
* Interlocutor, dl. ing. Virgil Itu - director executiv adjunct al Unităţii Fitosanitare Judeţene Bihor.
Toamna anului 2006 şi iarna 2006 - 2007 au însumat unele anomalii climatice cu influenţe specifice asupra răsăririi şi vegetaţiei culturilor agricole însămânţate în toamnă, cât şi asupra sectorului pomicol. Din punct de vedere fitosanitar (constatări, evaluări şi recomandări), detalii în cele ce urmează.
- Ca o remarcă, în general, culturile agricole din judeţul nostru au răsărit la timp, prezentând o bună densitate a plantelor. Rezultatul s-a datorat perioadei prelungite cu temperaturi pozitive peste aşteptări, cât şi a precipitaţiilor căzute mai târziu în toamnă, fapt ce a favorizat şi culturile agricole însămânţate mai târziu. Însă, din punct de vedere fitosanitar, la culturile însămânţate devreme şi care au manifestat, după răsărire, o creştere excesivă s-au constatat fenomene de îngălbenire fiziologică a aparatului foliar şi chiar atacuri uşoare de afide, încă din toamnă.
- Ce ne puteţi spune depsre sitiaţia creată în zona Inand?
- În această zonă, la cultura de rapiţă, datorită perioadei călduroase care s-a extins în toamnă, a fost necesară efectuarea de tratamente fitosanitare pentru combaterea viespei rapiţei.
- Domnule director, spuneţi-ne clar - există sau nu riscul atacului de boli şi dăunători datorită condiţiilor climatice blânde şi care au favorizat menţinerea, peste iarnă, a unei rezerve bilologice mai ridicate de boli şi dăunători?
- Există acest risc. De fapt, s-au înregistrat, deja, atacuri de rozătoare în câteva zone ale judeţului (Avram Iancu şi Cefa), cu precădere în apropierea canalelor înierbate. Iar în pomicultură există acelaşi coeficient ridicat de risc privind bolile şi dăunătorii, pe fondul pornirii premature a umflării mugurilor sau dezmuguritului, în condiţiile în care se neglijează sau nu se acţionează armonizat pentru aplicarea tratamentelor adecvate.
- Ce recomandaţi pentru culturile vegetale?
- Producătorii agriucoli trebuie să verifice săptămânal culturile agricole, iar dacă se constată atac de boli şi dăunători trebuie acţionat rapid, prin aplicarea de tratamente chimice adecvate şi specifice fiecărei culturi. Cine nu ştie, de la ca la caz, cum să acţioneze poate apela oricând la Unitatea Fotosanitară Bihor.
- Pomicultorii ce au de făcut?
- Se impune efectuarea de tratamente fitosanitare, dacă încă nu s-au făcut tratamente de iarnă: stropiri sau îmbăieri albastre cu produse cuprice (la concentrări de 1-2 sau chiar 3% ) pentru reducerea rezervei biologice de boli, stropiri cu uleiuri vegetale în combinaţie cu insecticide - pentru reducerea rezervei bilogice de dăunători.
- Unitatea Fitosanitară Bihor a primit sau nu, pentru acest an, fonduri destinate combaterii bolilor şi dăunătorilor? Sunt bani mai mulţi, comparativ cu anul trecut?
- S-a primit suma de 84581 RON, de la Ministerul Agriculturii, sumă mai mică faţă de anul precedent, iar prin sistemul licitaţiei se vor stabili şi suprafeţele, pe culturi agricole, unde să se aplice tratamente de combatere a bolilor şi dăunătorilor. Pentru sectorul vegetal (cultura mare), vor avea prioritate loturile semincere de grâu şi orz.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.