* În Bihor sunt cultivate aproximativ 10 hectare.
* Materialul săditor se poate procura de la Staţiunea de Cercetare Bacău.
* Din valorificarea fructelor cătinei - 1500 euro/hectar

Arbust fructifer, cătina creşte sub formă de tufă, face un fruct cu gust acrişor ce conţine de zece ori mai multă vitamină C (acid ascorbic) decât lămâile şi portocalele. Din fructe se extrage uleiul foarte căutat pentru industria alimentară, cosmetică, farmaceutică. Vindecă rapid arsurile de piele, degerăturile, ulceraţiile. Vitamina C din fructe nu dispare prin fierbere, fapt ce-i conferă cătinei o calitate în plus.
Din fructele cătinei obţinute de pe un hectar cultivat se poate obţine ulei în valoare de peste 100.000 euro. După intrarea plantaţiei pe rod se obţine o recoltă de minimum 4-5 tone de fructe la hectar, fructele se vând cu 3 euro/kg, circa 1.500 euro/ha. Un litru de ulei extras din fructe de cătină se vinde cu un preţ cuprins între 150-500 euro. La export se caută şi pulberea de cătină, o materie primă valoroasă. Condiţia este ca plantaţia să fie din specia cătină albă, în cultură ecologică.
Un avantaj pentru cultivatorii de cătină este rezistenţa plantei la secetă şi la geruri, nepretenţioasă faţă de sol, dezvoltându-se bine chiar şi pe nisipuri, terenuri argiloase, râpoase etc. Pregătirea terenului pentru plantaţie este ca la orice livadă de pomi. Cheltuielile pentru plantaţie, unde butaşii costă cel mai mult, se recuprează după intrarea arbuştilor pe rod. Durata de viaţă a unei plantaţii de cătină este, în comparaţie cu alte culturi, de până la 20-25 de ani. Este indiscutabil că virtuţile cătinei îndeamnă la mai multă apreciere din partea fermierilor. Păcat că la noi sunt prea puţini cei care cultivă cătina, rezumându-se la roadele cătinei din flora spontană, din păduri şi din liziere în părţile mărginase de păduri.
Din datele oferite de Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă (OJCA) Bhor rezultă că în judeţul nostru sunt aproximativ 10 hectare cultivate cu cătină, de diverşi producători individuali. În acest an, de exemplu, s-au interesat, la OJCA, mai mulţi potenţiali cultivatori, primind şi consultanţă de specialitate. Cât priveşte procurarea materialului săditor, el este furnizat de Staţiunea de Cercetare Bacău (tel. 0234/515.275, mobil 0746/119.991). Cum a specificat conducerea OJCA Bihor, există şi posibilitatea înfiinţării de plantaţii de cătină, accesând fonduri europene, pe bază de proiect. Iată, aşadar, un motiv în plus de reflecţie privind posibila extindere în cultură, în Bihor, a acestei plante deosebit de rentabile.