Producerea şi valorificarea acestui important aliment este atent monitorizată de la procesul de obţinere în exploataţie, la colectare, transport, la procesare, până la consumator, având la bază Regulamentul C.E nr. 853/2004.

ANSVSA reaminteşte crescătorilor de vaci cu lapte, cât şi operatorilor din domeniul procesării şi comercializării laptelui crud că cerinţele de calitate stabilite de Regulamentul C.E nr. 853/2004 impun ca: laptele să provină din centre de colectare lapte care sunt autorizate sanitar veterinar; să nu depăşească 100.000, numărul total de germeni/ml la 30°C, media geometrică, constatată pe o perioadă de două luni, cu cel puţin două analize pe lună; numărul de celule somatice sub 400.000, media geometrică constatată pe o perioadă de 3 luni, cu cel puţin o analiză pe lună. În acest sens, în cadrul programulului anual pentru îmbunătăţirea şi menţinerea calităţii laptelui crud, materie primă, se recomandă acţiuni care să cuprindă: asigurarea, în exploataţiile care deţin vaci de lapte, a condiţiilor prevăzute de normele specifice în vigoare cu privire la adăpostirea animalelor, igiena mulsului şi depozitarea laptelui crud. De asemenea, se impun: respectarea măsurilor administrative din exploataţii cu referire la evidenţa strictă a efectivelor, înregistrarea exploataţiei, identificarea şi înregistrarea animalelor, ţinerea registrului de exploataţie, existenţa unui contract cu un medic veterinar de liberă practică; implementarea în exploataţiile cu vaci producătoare de lapte a condiţiilor tehnologice eficiente, prin realizarea programelor de modernizare-restructurare de funcţionare, având ca prioritate asigurarea mulsului mecanic şi dotarea cu tancuri pentru răcirea laptelui; obligaţia crescătorilor de vaci care deţin exploataţii de producţie şi care livrează lapte crud unităţilor de procesare prin intermediul centrelor de colectare lapte pentru a respecta următoarele: asigurarea condiţiilor de biosecuritate în exploataţiile de vaci cu lapte prin: restricţionarea circulaţiei de animale şi personal, asigurarea unui flux tehnologic la nivelul cerinţelor actuale, igiena adăposturilor şi a animalelor, monitorizarea stării de sănătate a animalelor şi a personalului angajat, astfel încât să se evite contaminarea fizică, chimică sau microbiologică a laptelui crud;  să asigure că mulsul se desfăşoară în condiţii igienice, prin spălarea şi dezinfectarea ugerului, a aparatelor de muls şi a ustensilelor folosite în acest scop; să asigurare echipamente de protecţie pentru personalul responsabil cu mulsul animalelor şi să transporte imediat după muls laptele crud la centrul de colectare. evitând contaminarea a acestuia pe timpul transportului. ANSVSA precizează că legislaţia în vigoare sprijină crescătorii de vaci cu lapte care doresc să valorifice producţia primară, sau produsele obţinute prin procesarea producţiei primare, însă cu obligaţia să solicite DSVSA judeţeană documentul de înregistrare pentru vânzare directă sau cu amănuntul, document care stabileşte codul producătorului, produsele care se valorifică, cantitatea, locul de comercializare şi aria de distribuţie, situaţie prin care personalul de specialitate sanitar veterinar poate monitoriza şi controla respectarea prevederilor legale în domeniul producerii, procesării şi valorificării laptelui crud şi a derivatelor din lapte.