Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor informează contribuabilii că au fost aduse modificări prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale.

"Potrivit art. XIII din OUG nr.54/2010 privind unele măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale, la înmatricularea societăţii comerciale şi la schimbarea sediului social, contribuabilul va prezenta la Oficiul Registrului Comerţului documentul care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social, înregistrat la organul fiscal unde se situează imobilul cu destinaţie de sediu, precum şi certificatul emis de administraţia fiscală, pentru spaţiul cu destinaţie de sediu social" - ne-a declarat dl. Ioan Mihaiu, director executiv al DGFP Bihor. Solicitantul va depune, la Administraţia fiscală în a cărui rază teritorială se află bunul imobil, Cererea de înregistrare a documentului care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social şi de eliberare a certificatului pentru spaţiul cu destinaţie de sediu social, însoţită de: actele doveditoare a dreptului de folosinţă (titlu de proprietate, contract de vânzare-cumpărare, contract de închiriere, contract de comodat, etc.); actul de identitate al solicitantului şi/sau împuternicirea, după caz; actul care atestă numirea reprezentantului legal al persoanelor juridice.

Dacă depunerea se face la registratură, actele doveditoare se prezintă în original şi copie pentru certificarea conformităţii copiei cu originalul iar dacă depunerea se realizează prin poştă, actele doveditoare se transmit în copie legalizată. Potrivit noilor reglementări, Administraţia fiscală va organiza la nivel de adresă a spaţiului, Registrul de evidenţă a spaţiilor cu destinaţie de sediu social. Urmare cererii depuse de către solicitant şi a actelor doveditoare, administraţia fiscală emite Adeverinţa privind înregistrarea documentului care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social şi Certificatul pentru spaţiul cu destinaţie de sediu social. Ambele documente se timbrează cu taxa de timbru extrajudiciar de câte 2 lei. Formularul de cerere se poate descărca de pe site-ul www.anaf.ro, meniul "Asistenţă contribuabili", submeniul "Toate formularele cu explicaţii".