Manifestările consacrate celei de-a XIII - a ediţii a acestei sărbători s-au desfăşurat la sediul Filialei bihorene a CECCAR, ieri, 21 septembrie 2017, începând cu ora 15.00, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor publice locale, ai instituţiilor şi mediului de afaceri, având ca temă generică "Profesia contabilă - azi şi în viitor".

Evenimentul este sărbătorit în mod unitar în toată țara sub patronajul filialelor CECCAR pentru promovarea imaginii, intereselor şi rolului contabilului într-o economie de piaţă concurențială, în acest an manifestarea fiind dedicată profesiei contabile în prezent şi viitor, atât în contextul noilor reglementări, cât şi al economiei globale şi digitale - au precizat organizatorii. Cea de-a XIII -a ediţie a Zilei Naţionale a Contabilului Român a fost un nou prilej de a reuni familia profesioniştilor contabili şi de a reafirma adevărul potrivit căruia CECCAR a devenit un brand naţional, emblematic pentru ceea ce înseamnă calitatea profesiei contabile. Prezenţi la eveniment au fost, alături de reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi ai mediului de afaceri, membrii conducerii CECCAR Bihor – dl. Pavel Valerian Susa, preşedinte al CECCAR Bihor, dna Leonica Bochiş, director executiv, care au evocat  câteva dintre momentele definitorii din evoluţia acestui important corp profesional, adresând totodată felicitări şi succes tuturor contabililor în activitatea de zi cu zi. Reamintim că instituirea Zilei Contabilului Român a fost motivată de faptul că multe alte profesii din România, unele cu membri mult mai puţini decât numărul profesioniştilor contabili, sărbătoresc anual o zi a lor, în care fac bilanţul muncii, premiază colegii cu merite deosebite şi, nu în ultimul rând, socializează. Ziua de 21 septembrie a fost aleasă pentru această sărbătoare pentru că profesia contabilă este privită ca fiind profesia care gestionează, calculează şi păstrează echilibrul unei firme, dar nu numai. Simbolul profesiei contabile este contul - instrument care se reprezintă de cele mai multe ori sub forma unui T sau a unei balanţe, fapt care a determinat alegerea unei zile care să sugereze echilibrul, având legătură cu instrumentele de lucru specifice profesiei. Astfel, s-a ales ziua de 21 septembrie, ziua echinocţiului dintre vară şi toamnă, când ziua este egală cu noaptea, zi care constituie începutul zodiei Balanţă – simbol al echilibrului. Propunerea a fost aprobată şi adoptată în unanimitate de Conferinţa Naţională a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România din 2 septembrie 2004, prin Hotãrârea nr. 04/52, iar materializarea acestei idei a revenit Consiliului Superior, care, prin Hotărârea nr. 04/62 din 20 noiembrie 2004, a aprobat Normele nr. 12.726/2004 privind modul de organizare şi desfăşurare a manifestărilor prilejuite de ziua de 21 septembrie ca zi naţională a contabilului român.

“Filiala Bihor a CECCAR rămâne constantă şi acţionează pentru îndeplinirea rolului ce-i revine în gestionarea activităţii de pregătire profesională şi deontologică a tuturor celor care activează în domeniul profesiei contabile în diversele ramuri ale economiei. Conducerea Filialei CECCAR adresează, pe această cale, tuturor specialiştilor din domeniul economic bihorean, indiferent de forma şi locul în care îşi exercită profesia, gânduri frumoase şi urări de sănătate, putere de muncă, împliniri şi depline satisfacţii, în tot ceea ce întreprind, cu pasiunea, consecvenţa, rigoarea, şi competenţa specifice comunităţii profesioniştilor contabili” -  a precizat dl. Pavel Valerian Susa, preşedintele Filialei bihorene a CECCAR.