"Scutul Pădurii" şi efectele în domeniul silvic
La sfârşitul lunii ianuarie a.c., s-a încheiat un protocol de colaborare între Ministerul Agriculuturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Române şi Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, protocol destinat prevenirii şi combaterii infracţionalităţii în domeniul silvic şi cinegetic. Acţiunile comune stabilite a se desfăşura poartă denumirea generică "Scutul Pădurii".
Asemenea activităţi, transferate şi regăsite, ca organizare şi responsabilite, la nivelul fiecărui judeţ şi instituţie implicată, înseamnă, conform protocolului, şi participarea, în cazul judeţului Bihor, a Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) Oradea, a cărui rază de activitate cuprinde mai multe judeţe: Bihor, Arad, Satu Mare şi Sălaj.
Cât priveşte derularea acţiunilor din cadrul "Scutul Pădurii", în zona silvică aparţinătoare judeţului Bihor, detalii am primit de la dl. ing. Sever Şerbănescu, inspector şef al ITRSV Oradea: "Până în prezent, în urma deplasărilor şi a acţiunilor comune întreprinse în fondul forestier din Bihor s-au constatat, de pildă, patru infracţiuni constând în tăierea ilegală de arbori, volumul masei lemnoase fiind de 25 metri cubi, cu o valoare de 3961 de lei, şi o contravenţie de 1000 lei".
Totodată, aveam să aflăm, pentru prevenirea şi combaterea comercializării de material lemnos cu provenienţă ilicită, s-au efectuat 29 de controale privind circulaţia şi provenineţa materialului lemnos respectiv. În urma unor asemenea controale, s-au aplicat 38 de amenzi contravenţionale cu o valoare de 15 800 lei şi s-a confiscat cantitatea de 69 mc. material lemnos în valoare de 13 018 lei. De asemenea, în cadrul operaţiunilor incluse în "Scutul Pădurii" s-a acţionat şi pentru descurajarea practicilor vizând intrările de material lemnos cu provenineţă ilicită la staţiile de transformat lemn rotund şi la depozitele de materiale lemnoase. În acest sens, s-au derulat 26 de controale în urma cărora s-au aplicat 16 amenzi cu o valoare totală de 11500 lei, confiscându-se şi 47, 5 mc de material lemnos în valoare de 19. 974 de lei.
Cum avea să remarce dl. ing. Sever Şerbănescu, în trimestrul al II-lea din acest an se vor intensifica, în zona montană a judeţului, acţiunile de control. "Pentru buna desfăşurare a acestor operaţiuni ale echipelor mixte, vom solicita şi sprijinul serviciilor cu atribuţii de pază a pădurilor şi fondului cinegetic din cadrul Direcţiei Silvice Oradea, Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Bihor, ocoalelor silvice private, Administraţiei Parcului Natural Apuseni, cât şi a Comisariatului Judeţean Bihor al Gărzii Naţionale de Mediu, dar şi a altor instituţii cu atribuţii de control", a specificat inspectorul şef al ITRSV Oradea. Obiectivele vizate, cu prioritate, sunt zonele cunoscute în care se efectuează tăieri ilegale de arbori, precum şi cele cu o concentrare mare de instalaţii de debitat lemn rotund în cherestea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.