Un program special, alcătuit din lucrări de Beethoven, Haydn și Rahmaninov, va fi prezentat în cadrul concertului simfonic ce va avea loc astăzi, 12 decembrie, de la ora 19.00, la Filarmonica de Stat Oradea.

 

Kurucz Tibor, directorul artistic al Filarmonicii, a prezentat ieri, într-o conferință de presă, programul şi invitaţii din această seară.

Din program vor face parte: uvertura „Regele Ștefan”, de Ludwig van Beethoven, „Concertul nr. 2 pentru violoncel și orchestră în Re major”, de Joseph Haydn, și „Simfonia a II-a în mi minor”, op. 27, de Serghei Rahmaninov, o compoziţie romantică de o deosebită popularitate.

Dirijorul invitat al concertului este Horváth Gábor, născut la Budapesta, în 1975. Şi-a început studiile la Şcoala Generală din Mosonmagyaróvár. Devine, apoi, elevul Şcolii Generale „Somogyi Béla”. În 1994, a absolvit Liceul de Muzică și Arte „Szent István Király”, la secţia vioară. În 1998, a absolvit secţia de dirijat cor şi pedagogie muzicală a Academiei de Muzică „Liszt Ferenc”, la clasa prof. Maklári József şi Hartyányi Judit. În 2000, a obţinut bursa „Donáth Ede”, fondată de Mautner Mimi. În 2002, a absolvit secţia de dirijat orchestră a Academiei de Muzică „Liszt Ferenc”, sub îndrumarea prof. Lukács Ervin şi Gál Tamás. A participat la cursurile de măiestrie ale prof. Jurij Szimonov şi Rudolf Barshai. Din 2000, predă dirijat cor la Academia de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta, iar din 2002, dirijatul şi muzică de cameră la Liceul de Muzică şi Arte „Szent István Király”. În 2002, obține premiul II şi premiul special al publicului la ediţia a X-a a concursului naţional de dirijat „Ferencsik János”, organizat de Televiziunea Maghiară. De-a lungul activităţii sale concertistice, a dirijat orchestre simfonice cum ar fi cele din Győr, Seghedin, Sibiu, Oradea, Miskolc, Eger, Gödőllő, Kosice; Orchestrele Simfonice MÁV, Danubia şi Szent István Király; Orchestrele de Cameră Solti, Liszt Ferenc, Csíki. În vara anului 2009, a predat dirijatul în cadrul programului Erasmus, organizat de Universitatea „Uppsala” din Suedia. În 2009, a fost dirijorul invitat al festivalului Central European Music, organizat la Zsolna. În 2012, devine preşedintele comitetului de orchestră KÓTA. Din 2014, este doctor în muzică al Academiei de Muzică „Liszt Ferenc”. A fost distins de către Autoguvernarea Zugló cu premiul „Omul Anului 2017”. În anul 2018, a obținut premiul „Pentru cultura din Gödöllő”. Din 2010, deţine funcţia de director artistic și dirijor al Orchestrei Simfonice din Gödöllő.

Solistul invitat este Ștefan Cazacu, un talent muzical de excepţie, ce îşi găseşte exprimarea prin sunetele violoncelului. Născut în anul 1994, Ştefan Cazacu şi-a început formarea muzicală alături de tatăl său, distinsul violoncelist Marin Cazacu. A absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa profesorului Răzvan Suma și Universitatea de Muzică din Viena. Talentul său a fost răsplătit prin numeroasele premii obţinute în diverse competiţii naţionale, totodată fiind distins cu Premiul I la Concursul Internaţional de la Liezen - Austria (2008), Premiul al II-lea la Concursul Antonio Januigro – Croaţia (2008), Marele Premiu la Concursului Eurovision Young Musicians (2010 Bucureşti), Marele Premiu la Concursul Internațional „Paul Constantinescu” – Ploiești (2015), Marele Premiu la Concursul Național „Mihail Jora” – București (2016), în anul 2009 Revista Actualitatea Muzicală oferindu-i Premiul Tânărului Interpret. A susţinut recitaluri în Bucureşti, Râmnicu-Vâlcea, Sinaia, Braşov, Tulcea, Sfântu-Gheorghe, Suceava, la Alkmaar în Olanda, Tel Aviv în Israel, Viena în Austria, în Ungaria şi a colaborat ca solist cu toate orchestrele simfonice din România, dar şi cu orchestra Filarmonicii din Chişinău. A colaborat cu dirijori de renume, precum Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Măcelaru, Camil Marinescu și Theo Wolters.