Povestea descoperirii unei cetăţi medievale pe teritoriul judeţului Bihor este relatată cu minuţiozitate de Nicolae Nistoroiu, doctor în istorie şi jurnalist la TVR 1, într-o monografie tip broşură cu titlul „Cetatea medievală de pământ de la Almaşu Mic (comuna Sârbi judeţul Bihor).”

 

„Descoperirea unei cetăţi de pământ reprezintă, fără îndoială, o realizare ştiinţifică remarcabilă, cu atât mai mult cu cât introducerea ei în circuitul cultural a deschis noi teme de cercetare în istoria locală a Bihorului”, arată autorul în deschiderea lucrării.

Povestea descoperirii a început în luna martie a anului 1978, când Nicolae Nistoroiu împreună cu mai mulţi localnici din Almaşu Mic au ieşit pe dealurile pitoreşti din apropierea satului, pentru a identifica de pe înălţimile satului Şuşturogiu locul în care se află cetatea dacică din localitatea respectivă, cetate semnalată de arheologul Sever Dumitraşcu la începutul anilor 70. La întoarcere grupul a trecut prin pădurea Ţâclu, unde Nistoroiu a observat valul de pământ şi şanţul vechii cetăţii uitate, pe care nu şi le-a putut explica atunci. Ani mai târziu, pe 20 iunie 2010, Nistoroiu a reluat cercetările din pădurea Ţâclu, ajungând la concluzia că acolo există urme care indică o cetate de pământ.

Cercetările ulterioare au confirmat că în pădurea Ţâclu există o cetate de pământ de tip „pinten barat”, iar săpăturile arheologice din vara anului 2018 au scos la iveală o adevărată comoară: două tezaure de argint, compuse din monede din secolul XIII, inele sigilare dintre care se evidenţiază unul care are gravat pe el un cap de bour, simbolul heraldic al statului feudal Moldova.

Cartea are patru părţi: „Precizări privind descoperirea şi punerea în valoare a cetăţii; Cetatea de pământ de la Almaşu Mic: trei ipoteze de lucru; Câteva repere monografice; Protocolul cununaţilor din satul Almaşu Mic (1874-1916); Anexe foto. Monografia descoperirii cetăţii de pământ a apărut la Editura Primus, Oradea, 2019, putând fi consultată la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Oradea.