Aproape 300 de spectatori din comunele Tinca, Cociuba Mare și Husasău de Tinca au participat, în perioada 26-28 iulie, la trei reprezentații gratuite ale comediei „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov, susținute de Cultură’n Șură.

„A fost super!... Teatrul nu moare... trebuie doar adaptat! Cultura trebuie să fie accesibilă! Mulțumesc pentru ora de deconectare de la grijile cotidiene! Felicitări și la cât de multe spectacole reușite!”, a transmis, pe pagina de facebook, Mihai Nichitescu, un spectator care a venit dintr-un sat învecinat, special pentru a participa la evenimentul din Husasău de Tinca.

La Tinca, publicul este oarecum obișnuit cu teatrul pentru că această comună are propria trupă, TincART, alcătuită din elevii liceului din localitate. Din acest motiv, jocul actorilor a fost urmărit cu mult mai multă atenție la detalii decât în alte părți. Coordonatorul trupei locale spune că a fost cea mai bună versiune a piesei pe care a văzut-o până acum.

„A fost o onoare pentru noi să îi vedem jucând la Centrul Cultural Tinca pe cei de la Cultură’n Șură. Am un termen de comparație în ceea ce privește piesa, pentru că am jucat-o cu actorii mei, în urmă cu șapte ani și am văzut spectacolul pus în scenă și la Oradea, și în Ungaria. Dar acesta a fost cel mai reușit pe care l-am văzut. Actorii sunt foarte buni și i-au fascinat pe elevi, iar publicul a fost foarte activ și a reacționat foarte bine. A fost un eveniment deosebit pentru Tinca, ne dorim să îi mai găzduim pe cei de la Cultură’n Șură și anul viitor. Până atunci, voi merge cu membrii trupei noastre să vedem și spectacolul de la Salonta”, afirmă Iuliu Orban, coordonatorul trupei TincART și referent cultural în cadrul Primăriei Tinca.

La Cociuba Mare, în Căminul cultural, copiii au fost cei mai dornici să vadă un spectacol de teatru jucat chiar la ei în comună.

„Au fost în jur de 40-50 de copii, mai mulți decât adulții. Copiii s-au bucurat foarte mult de spectacol. La final, au rămas să le ceară autografe actorilor și să se fotografieze cu ei. În schimb, îi invitam pe unii dintre adulții care treceau pe lângă Căminul Cultural să intre în sală, dar unii spuneau că teatrul nu e pentru ei. Au fost, însă, și persoane care au venit special din Oradea ca să vadă spectacolul jucat în satul natal. Din experiența avută acum, sunt convinsă că, dacă vom mai găzdui și anul viitor un spectacol Cultură’n Șură, vom ști să ne organizăm în așa fel încât locuitorii comunei să răspundă mai bine la un astfel de eveniment cultural”, consideră Dorina Trif, implicată în organizarea spectacolului din partea Primăriei Cociuba Mare.

Este al doilea an consecutiv în care magia teatrului ajunge în curtea Anei Luchi, din Husasău de Tinca: „Sunt foarte iubiți și apreciați aici, la noi. Florentina Năstase i-a cucerit pe toți cu interpretarea ei, dar mai ales pentru că i-a întâmpinat înainte de spectacol și a stat de vorbă cu ei. O femeie de 70 de ani tocmai venise de la copiii ei și era obosită, dar a venit la spectacol și ne-a mulțumit că am adus teatrul în comună. Au fost și membri ai comunității rome. Nu a contat cine, din ce mediu vine, toată lumea s-a simțit relaxată, bucuroasă și mai unită în acest mediu cultural”, spune Dorin Negrău, co-organizator, fondator al Centrului de conectare la viața simplă. 140 de spectatori au asistat la reprezentația spectacolului, atât membri ai comunității, cât și din vecinătate.

„Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov, cu actorii Florentina Năstase, George Constantinescu și Valentin Terente, în regia lui Victor Olăhuț, este unul dintre cele mai de succes spectacole produse de Cultură’n Șură. A fost realizat în parteneriat cu Teatrul de Artă București, și a obținut de-a lungul timpului numeroase premii. Din anul 2020, figurează și în Arhiva Națională de Televiziune a TVR.

„Teatru în satele bihorene” este un proiect cofinanțat de Consiliul Județean Bihor și susținut de Kaufland România.

Parteneri în acest proiect au fost Centrul Tradițional de Conectare la Viața Simplă, Primăria Cociuba Mare, Primăria comunei Tinca, Școala Gimnazială nr. 1 Husasău de Tinca, Școala Gimnazială nr. 1 Cociuba Mare, Trupa TincART, Liceul Teoretic Nicolae Jiga, Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj, Romania Educab, Cento Group, Daisler Print House, Teatrul de Artă București.