Melomanii sunt aşteptaţi în această seară, de la ora 19.00, la Filarmonica Oradea, la un nou concert simfonic. În program sunt lucrări celebre semnate de G. Rossini, Camille Saint-Saëns, Pablo de Sarasate şi A. Dvořak. Dirijorul invitat este maestrul Ilarion Ionescu Galaţi, iar solist este violonistul Florin Ionescu-Galaţi.

Maestrul Ilarion Ionescu Galaţi este un muzician renumit pe trei continente, considerat de critica de specialitate drept „omul-orchestră” sau „dirijorul pictor”. În Oradea a venit pentru prima dată în 1960, după ce câştigase, ca violonist, Concursul Naţional de Interpretare „George Enescu”. Oradea nu avea la vremea respectivă o sală de concerte, iar Ilarion Ionescu-Galaţi interpreta o lucrare care pentru orădeni era o primă audiţie, Concertul pentru vioară şi orchestră în La minor, de Dimitri Şostakovici. De atunci, în fiecare an muzicianul s-a întors la Oradea, bucurându-se de progresele urbei. „Oradea este un oraş cu mare tradiţie culturală. Acum are şi sală de concerte, care este splendidă, iar conducerea dă dovadă că ţine foarte mult la această instituţie”, a spus dirijorul. „Sunt foarte mulţumit de colaborarea cu orchestra filarmonicii. Muzicienii au dat dovadă de talent şi sunt buni interpreţi. Talentul este de la Dumnezeu. Interpretarea se bazează pe o sumă de calităţi, de la intuiţie, instinct, iniţiativă la gust muzical, auz muzical. La acestea se adaugă o şcoală bună şi interesul”, a mai precizat maestrul Ionescu-Galaţi. Cu privire la programul serii, dirijorul spune că este alcătuit din compoziţii care se bucură de o mare popularitate. „Uvertura Coțofana hoață de Gioacchino Rossini este comică. Dacă în anii 1400-1500 pictorii îşi alegeau subiecte religioase sau poveşti de iubire, compozitorii optau pentru opere comice al căror subiect era infidelitatea”, a spus dirijorul. Programul va continua cu Introducere şi rondo capriccioso – pentru vioară și orchestră, op. 28 de Camille Saint-Saëns, lucrare de mare expresivitate și virtuozitate, care va fi interpretată de Florin Ionescu-Galaţi, un nume de referinţă, care a figurat pe afişele unor săli de concerte celebre din Europa, SUA şi Japonia.

În partea a doua a programului se va audia lucrarea Melodii lăutărești, op. 20 de Pablo de Sarasate şi Simfonia a IX-a „Din lumea nouă" de Antonin Dvořak. La începutul anilor 1890, Dvořák a călătorit în Statele Unite şi a ocupat timp de 3 ani (1892-1895) funcţia de director al Conservatorului Naţional din New York. Călătoria, preocupările legate de folclorul negrilor şi al populaţiei băştinaşe din America, precum şi sentimentele trezite de lumea nouă, viaţa din metropolă, dar şi dorul faţă de pământul natal s-au întrupat în această amplă compoziţie, poate cea mai cunoscută dintre lucrările lui Dvořak.

Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia Filarmonicii.