Lucrările de renovare la Palatul episcopal romano-catolic din Oradea, începute în anul 2017, se apropie de final, ceea ce a făcut posibilă deschiderea colecției de artă religioasă a episcopiei pentru vizitatori.

Evenimentul a avut loc sâmbătă, 12 iunie, în prezența PS Böcskei László, episcopul romano-catolic de Oradea, a lui Potápi Árpád János, secretar de stat responsabil pentru politici naţionale ale Ungariei, și a lui Hegedűs Csilla, secretar de stat la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Cu acest prilej festiv, domniile lor au și luat cuvântul, împreună cu Lakatos Attila, responsabilul expoziției. Printre cei prezenți la eveniment s-au mai numărat Florin Birta, primarul Oradiei, PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea și Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor.

În discursul său, episcopul László Böcskei a menționat, printre altele, că, în momentul preluării cheii palatului, în anul 2009, de la predecesorul său, episcopul József Tempfli, a primit sarcina să continue ceea ce a fost început. Pentru a continua, dieceza a primit un ajutor indispensabil de la statul maghiar. „Astăzi (sâmbătă – n.r.), va fi predat doar primul etaj, dar sperăm ca, până în toamnă, să se termine renovarea subsolului, parterului şi a etajului al doilea. Lucrările au fost făcute în aşa fel încât palatul să-şi păstreze vechea splendoare şi, în același timp, să corespundă cerinţelor actuale”, a punctat episcopul László Böcskei.

În cadrul expoziției, pot fi admirate cele mai semnificative piese de pictură și portretistică începând cu perioada Renașterii și până în secolul al XIX-lea. Aici, se regăsesc și exponate liturgice, un loc important revenind uneia dintre excepționalele artefacte de tip baroc, și anume monstranța Polentari. Este prezentată și o parte a colecției de textile liturgice din secolele XVIII-XIX, care conține piese valoroase la nivel european, precum ornatul catedralei donat de către Maria Tereza, setul de veșminte liturgice realizate la Roma pentru episcopul Lipovniczky István. Pe lângă obiectele sacre, vizitatorii pot admira și salonul din Oradea al împăratului Franz Joseph și a reginei Elisabeta.

Muzeul Național de Istorie al României a oferit sprijin în realizarea expoziției.

Expoziția a fost amenajată la etajul I din aripa de clădire recent renovată a palatului, și va putea fi vizitată cu ghidaj, pe baza unei programări prealabile, în zilele de marți, joi și sâmbătă (câte două vizite în fiecare dintre cele trei zile desemnate, la ora 11.00 și 15.00). Rezervările se pot face la tel. 0359-433.401 sau prin e-mail, la tourinfo@varad.org

„În a doua jumătate a anului 2021, la parterul clădirii va fi inaugurată o expoziție comemorativă în cinstea Sfântului Ladislau, precum și a episcopilor martiri ai diecezei: Fericitul Bogdánffy Szilárd, Fericitul Scheffler János, respectiv Fericitul Apor Vilmos. Expozițiile de artă modernă și contemporană, precum și alte expoziții tematice periodice vor fi amenajate, în viitorul apropiat, la etajul doi al palatului, acolo unde va funcționa și un modern centru de conferințe”, a precizat Cristian Micaci, responsabil birou pastoral în cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Oradea.