Vineri, 29 noiembrie, în incinta Muzeului Orașului Oradea, a fost vernisată expoziția „Matia Corvin – Viața la Curtea Regală”, realizată de antropologul cultural Palotás Erika. 28 de figurine de ceară recreează atmosfera medievală a curții regale din timpul Corvinilor.

Expoziția este una deosebită datorită faptului că ilustrează o perioadă a Evului Mediu într-un mod neconvențional, în formă tridimensională, fiind utilizate și efecte vizuale și sonore. Personajul central este regele Matia Corvinul, o personalitate cu calități multiple, prototipul omului renascentist (omul universal), cultivat, diplomat etc. În jurul lui a prins viață faimoasa curte domnească renascentistă regală de la Buda. Figurile prezentate în expoziție sunt organizate în cinci scene tematice (umanismul – religia – științe; artele; arhitectura, sculptura, pictura; războaiele purtate și Armata Neagră; curtea regală și diplomația în evul mediu, precum și muzica și iubirea).

În deschiderea expoziției, Angela Lupșea, managerul Muzeului Orașului Oradea, a vorbit despre cum au fost duse tratativele de a aduce expoziția și în Oradea, mulțumind și celor prezenți la eveniment. Ulterior, Ionuț Ciorba, directorul adjunct al MOO, a precizat că expoziția dedicată lui Matia Corvin este foarte importantă pentru Oradea astfel că „legăturile lui Matia Corvinul cu Oradea sunt destul de puternice și sunt menționate în mai multe documente”.

Curatorul expoziției, Palotás Erika, a vorbit celor prezenți despre munca și numărul de persoane ce stau în spatele acestui proiect. „La realizarea expoziției au contribuit 15 specialiști din diferite domenii care au creat totul într-un termen de un an și jumătate. Anterior începerii lucrului un an și jumătate a durat documentarea despre tot ceea ce înseamnă personajele din expoziție. De asemenea, am dedicat o parte din expoziție și lui Leonardo Da Vinci, deoarece chiar dacă el și Matia Corvinul nu s-au întâlnit personal, Da Vinci scrie și amintește despre Matia Corvinul”. Sculpturile au o mărime naturală și realizarea lor a presupus o muncă sisifică, doar pentru implantarea firelor de păr a durat în jur de o lună în cazul machetei lui Leonardo Da Vinci.

Cele 28 de figurine ce formează un ansamblu de cinci scene sunt făcute manual în totalitate. Scenele surprind date atât despre religie, științe, artă, arhitectură, sculptură, arta războiului, diplomația evului mediu cât și despre manifestarea iubirii și a muzicii. Expoziția mai conține și a șasea sală în care sunt prezente diferite jocuri interactive pentru copii în care până și adulții nu au putut rămâne deoparte și au încercat să dezlege arcadele tipurilor medievale.

Expoziția va fi accesibilă până în mai 2020 și poate fi văzută de marți până duminică, între orele 9.00-17.00. Prețul unui bilet este de 10 lei/persoană (adult/copil).

Elena FENDIC, Jurnalism, An II

Foto: Ana-Maria SILAGHI, Jurnalism, An II