Sâmbătă, orașul Oradea a fost un punct important pe harta prieteniei România - Republica Moldova. Asta pentru că, pe de o parte, orașul a fost vizitat de tineri basarbeni în cadrul programului „Cunoaște-ți Țara”, iar pe de altă parte, pentru că R&R Bookstore&Coffee House a fost gazda lansării cărții „Blocați în labirint” semnată de George Simion.

 

Peste 500 de basarabeni au vizitat în weekend cele mai cunoscute obiective turistice din București, Iași, Oradea, Arad, Târgoviște.

„Programul național Cunoaște-ți Țara este destinat basarabenilor care trec pentru prima dată Prutul. Știm că în Republica Moldova, pe fondul vitregiilor de ordin istoric, populației i-a fost fost limitat accesul la munte și la mare, la mănăstiri și castele, iar contactele cu oamenii din dreapta Prutului au fost condiționate de trecerea graniței administrative”, a spus Alexandru Rotaru, președinte executiv al Platformei Unioniste Acțiunea 2012 şi coordonator al programului.

„Cu ajutorul partenerilor din întreaga țară, încercăm să reparăm această nedreptate și să oferim posibilitatea tuturor basarabenilor să își cunoască Țara”, a mai spus Alexandru Rotaru.

Programul național „Cunoaște-ți Țara” se află la cea de-a doua ediție. În 2017, peste 40.000 de basarabeni au vizitat timp de câte trei zile cele mai cunoscute atracții turistice din toate regiunile țării. Anul acesta, în cadrul tururilor sunt așteptați să ajungă în România peste 60.000 de basarabeni.

 

„Blocați în labirint”

Tot în weekend, mai exact sâmbătă, 5 august, de la ora 19.30, s-a lansat la Oradea cartea „Blocați în labirint” semnată de George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012. Evenimentul a avut loc la R&R Bookstore&Coffee House, Str. Republicii nr. 22.

„Blocați în labirint” este o radiografie a vieții Republicii Moldova, de la apariția sa ca stat și până în ziua de azi, explicând într-un limbaj accesibil situația ei reală. Cartea relevă principalele mituri fondatoare pentru statul dintre Prut și Nistru și prezintă motivele pentru care acesta este ultimul stat din Europa. Această analiză a stării socio-politice a Republicii Moldova este o lectură necesară pentru toți românii care doresc să înțeleagă realitatea spațiului dintre Prut și Nistru, precum și nenumăratele stereotipuri care au fost promovate în spațiul public despre românii de pe ambele maluri ale Prutului. La eveniment vor participa și basarabeni care își văd pentru prima oară țara, în cadrul programului „Cunoaște-ți țara”, proiect social al Institutului pentru Cultură și Drepturi Europene și al Platformei Unioniste ACȚIUNEA 2012, ce presupune promovarea realităților din România în rândurile cetățenilor din Republica Moldova

Apariția editorială „Blocați în labirint” a fost lansată în mai multe orașe din Europa, în cadrul unui turneu de promovare în rândul românilor din diaspora: Bruxelles, Barcelona, Roma și Goteborg. În România, cartea a fost lansată la București și  la Timișoara. În Republica Moldova, prima lansare a avut loc la Chișinău.