Lucrări de o mare frumusețe, semnate de Mozart, Hummel și Beethoven, vor fi prezentate în cadrul concertului simfonic ce va avea loc în această seară la Filarmonică.

De asemenea, mâine seară, de Ziua Culturii Naționale, violonistul Artur Kaganovskiy şi dirijorul César Álvarez, artiști de renume mondial, vor evolua gratuit la Oradea, într-un concert extraordinar intitulat „8 Anotimpuri - O planetă”.

„În pofida situației provocate de pandemie și, în lipsa unui buget aprobat, conducerea Filarmonicii de Stat Oradea dorește să asigure publicul meloman că susținerea actului artistic la un nivel înalt al calității și al profesionalismului a fost și va fi un scop primordial în această instituție. În vederea realizării acestui deziderat, în această săptămână, ne bucurăm de o susținere extraordinară din partea unor artiști de înalt nivel. Vorbim despre dirijorul Cesar Alvarez și despre violonistul Artur Kaganovskiy, nume cunoscute în cele mai faimoase săli de concerte ale lumii”, a anunțat directorul artistic al Filarmonicii orădene, ieri, într-o conferință de presă.

„Acești distinși artiști, aflând de amânarea concertului lor programat în această săptămână, principalul motiv al amânării fiind lipsa fondurilor, s-au oferit, fără niciun fel de pretenții materiale, doar de dragul muzicii, să susțină, totuși, acest concert. Le mulțumim pentru acest sacrificiu adus instituției noastre”, a adăugat Kurucz Tibor.

Vineri, 15 ianuarie, de la ora 19.00, Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea propune un rafinat dialog muzical între Vivaldi şi Piazzolla, sub bagheta dirijorului spaniol César Álvarez, avându-l ca solist pe violonistul Artur Kaganovskiy din New York / Oradea.

„Două secole şi jumătate îi despart pe Antonio Vivaldi, unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori ai secolului 18, şi pe Astor Piazzolla, creatorul unui nou gen muzical în America Latină, „Nueva Tangoˮ, o muzică la graniţa între folclorul argentinian, muzica clasică şi jazz. Ceea ce îi uneşte sunt Anotimpurile, compoziţia originală scrisă de Vivaldi în 1721, un grup de patru concerte pentru vioară, orchestră de coarde şi continuo, şi reluată de Piazzolla în 1965, în Estaciones Porteñas - Anotimpurile din Buneos Aires”, a menționat Kurucz Tibor, directorul artistic al Filarmonicii.

Un concert simfonic deosebit va avea loc și astăzi, 14 ianuarie, de la ora 19.00, în sala Enescu-Bartók. Din program vor face parte lucrări semnate de Wolfgang Amadeus Mozart: Flautul fermecat – uvertură; Johann Nepomuk Hummel: Introducere, temă și variațiuni pentru oboi și orchestră în Fa major, op. 102; și Ludwig van Beethoven: Simfonia a IV-a în Si bemol major, op. 60. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Jankó Zsolt, solistul invitat fiind oboistul Gáti Sándor.