Filarmonica îi invită pe melomani la un nou concert în aer liber, joi, 25 iunie, de la ora 19.30, în curtea Episcopiei Romano-Catolice. Evenimentul va fi condus de maestrul Romeo Rîmbu, solistul invitat fiind violonistul Remus Rîmbu.

A dirijat peste 1000 de concerte

În calitate de șef de orchestră, maestrul Romeo Rîmbu acordă o atenție deosebită perfecționării artei dirijorale încă din anul 1990, odată cu participarea la un curs de specializare în cadrul Academiei „Ottorino Respighi” din Roma. În perioada 1991-1993, a studiat dirijatul la Oradea, iar în 1995, a obţinut o bursă oferită de Guvernul italian, pentru a se perfecţiona la Academia din Pescara. Un an mai târziu, Romeo Rîmbu a fost invitat la Budapesta de către Maestrul Erich Bergel la un curs individual de perfecţionare. A dirijat peste 1000 de concerte pe patru continente, în Europa, SUA, Brazilia, Japonia şi Coreea de Sud, la pupitrul unor reputate ansambluri simfonice (Shanghai Broadcasting Symphony Orchestra, L’Orchestre du Conservatoire de Rennes, The New York University’s Contemporary  Music Ensemble, The Gyeonggi Philharmonic Orchestra, Orchestra Naţională a Moldovei, Korean Symphony Orchestra, The Symphonic Orchestra of Athens, Wuppertaler Symphonieorchester, precum și orchestrele Filarmonicilor din Arad, Bacău, Botoşani, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Satu Mare, Sibiu, Târgu-Mureş, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, Orchestra de cameră a Radiodifuziunii  Române). A fost membrul unor comisii de jurizare ale concursurilor internaţionale de interpretare la Mazara del Vallo, Marsala, Erice şi Tokyo, alături de personalităţi, precum: Agostino Orizio sau Aldo Ciccolini. Punând în valoare creaţia compozitorilor care au activat la Oradea (M. Haydn, W. Pichl şi K.D. von Dittersdorf), dirijorul Romeo Rîmbu a realizat cinci CD-uri editate de Casa de discuri Olympia din Londra - imprimări cotate cu patru şi cinci stele de către critica de specialitate londoneză, fiind recomandate ca imprimări de referinţă. De altfel, muzicianul promovează şi muzica nouă, fiind interpretul preferat al compozitorului italian Luciano Simoni, imprimând cu Filarmonica din Târgu-Mureş 7 CD-uri la Casele de discuri Inedita şi Agora. Romeo Rîmbu deţine din 1999 statutul de membru fondator şi dirijor permanent al Noii Orchestre Transilvane cu sediul la Bistriţa, orchestră profesionistă privată cu care a susținut peste 30 de concerte de înaltă ținută artistică, în România și Japonia. Romeo Rîmbu a obținut în 2010 titlul de doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, iar în 2014, titlul de doctor habilitat, fiind din 2016 îndrumător al Școlii Doctorale a Universității de Vest din Timișoara.

 

Violonistul Remus Rîmbu

Solistul serii va fi violonistul Remus Rîmbu. Remus este student masterand la Conservatorul de Muzică din Amsterdam, la clasa profesorului Liviu Prunaru, precum și absolvent al Conservatorului de Muzică din Viena, unde a studiat vioara cu profesorul Nicolas Köeckert. În trecut, a studiat și cu prof. univ. dr. Nicușor Silaghi de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Între anii 2001-2008, a urmat cursurile Liceului de Artă din Oradea, la clasa de vioară a profesorilor Sebastian Bratu şi Agneta Tokaji, iar între anii 2008-2013, a Liceului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca. În decursul anilor, a participat la diverse cursuri de măiestrie susținute de Florin Paul, Gabriel Croitoru, Liviu Prunaru, Nicolas Köeckert. Primul contact cu scena l-a avut la vârsta de 6 ani, ca pianist, ipostază în care a obţinut o menţiune la Concursul Naţional de Interpretare „Marţian Negrea”, Ploieşti, ediţia a III-a, 2001. Alege apoi vioara, de care se simte mai atras, obţinând rezultate meritorii la diferite concursuri de gen: Premiul II la Olimpiada Naţională de Interpretare, Bucureşti, 2012; Premiul I la Concursul Naţional “Tinere Talente”, Oradea, 2012; Premiul II la Concursul Internaţional „Lira de Aur”, Suceava, 2012. Este, de asemenea, laureat cu Diploma de excelenţă la Festivalul „J. S. Bach” - Şcoala de Muzică „A. Bena ”, Cluj-Napoca de cinci ori (de două ori în anul 2007, 2009, 2011, 2012), în 2015 a câștigat Premiul I la Concursul Internațional de Interpretare pentru tineri violoniști „Arthur Grumiaux” în Namur, Belgia, precum și Premiul II la Concursul Internațional de Interpretare „Gianluca Campochiaro” din Sicilia. Activitatea sa de solist concertist însumează lucrări de Kreisler, Sarasate, Mozart, Bruch, Beethoven şi Saint-Saëns, opusuri prezentate în 28 de concerte susţinute în compania orchestrelor simfonice ale Filarmonicilor din Oradea, Ploieşti, Târgu-Mureş, Cluj, Satu Mare, Botoșani, Arad şi Iaşi, precum şi orchestra Liceului „Sigismund Toduţă” din Cluj, sau Noua Orchestră Transilvană din Bistriţa. Debutul său pe scenele internaţionale a fost de bun augur, prin succesul repurtat în Grecia, în cadrul „Cohilia International Festival” şi ca solist al concertului orchestrei Clark College din Vancouver, SUA, susţinut în iunie 2010 şi decembrie 2015. În anul 2011 a efectuat un al doilea turneu de recitaluri în SUA, ocazie cu care a susţinut o audiţie la una dintre cele mai celebre universităţi de muzică, Juilliar din New York, în urma căreia decanul Facultăţii de Muzică, prof. univ. dr. Stephen Clapp a remarcat: „Remus cântă cu pasiune şi excelenţă şi este unul dintre cei mai eficienţi comunicatori ai bucuriei muzicale”. Din anul 2012 este membru al Romanian Sinfonietta Orchestra, condusă de dirijorul Horia Andreescu.

Joi, 25 iunie, de la ora 19.30, în curtea Episcopiei Romano-Catolice, va avea loc un nou concert în aer liber organizat de Filarmonica orădeană. Din program vor face parte lucrările: „Simfonia nr. 34 în Mi bemol major”, de M. Haydn, ,,Simfonia în la minor ”, de C. D. von Dittersdorf, ,,Valse triste, op. 44”, de J. Sibelius, ,,Introducere și rondo capriccioso”, de Ch. C. Saint-Saëns și ,,Csárdás”, de V. Monti (orchestrație: Romeo Rîmbu).

Evenimentul va avea loc cu respectarea măsurilor și regulilor precizate pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii coronavirusului SARS Cov-2.

„La acest concert îi așteptăm, în primul rând, pe abonații noștri, pe care îi rugăm respectuos să-și ocupe locurile până la 19.20, după care, la fața locului, în limita locurilor rămase disponibile, se vor vinde bilete la un preț de 20 de lei”, anunță reprezentanții Filarmonicii de Stat Oradea.

Spectatorii vor trebui să respecte următoarele condiții de participare: la intrare, se va lua temperatura prin termoscanare; obligativitatea purtării măștilor pe durata concertului, care va dura maximum 60 de minute, fără pauză; scaunele vor fi situate la o distanță de 2 m; spațiul, în care se va desfășura evenimentul va fi delimitat.

În caz de vreme nefavorabilă, concertul se va amâna pe vineri, 26 iunie, la ora 19.30. Organizatorul își rezervă dreptul de a interzice intrarea în spațiul dedicat evenimentului, în cazul nerespectării condițiilor de participare enunțate.

„Mulțumim Episcopiei Romano-Catolice pentru sprijinul acordat în organizarea acestui eveniment”, au mai transmis organizatorii evenimentului.