Cea de-a doua ediţie a festivalului itinerant MAFESZT, organizat de Uniunea Maghiară de Teatru, va fi găzduită în anul 2019 de Teatrul Szigligeti şi se va desfăşura în perioada 22 ianuarie-26 ianuarie. Festivalul aduce pe scena orădeană spectacole de top ale teatrelor maghiare din România.

 

Uniunea Teatrelor Maghiare a fost înfiinţată în anul 2017, membrii fondatori fiind: trupa Harag György a Teatrului de Nord Satu Mare, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely de la Timișoara, Teatrul Maghiar de Cameră Arad, Teatrul Tomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc şi respectiv Teatrul Szigligeti Oradea. Lor li s-a alăturat în anul 2018 şi Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. Pe lângă organizarea festivalului MAFESZT, UTM şi-a propus şi specializarea angajaţilor, în acest sens, pe lângă workshopurile destinate actorilor fiind organizate workshopuri dedicate personalului tehnic din teatre. Festivalul MAFESZT are un carcater itinerant, în fiecare an fiind găzduit de un alt membru al uniunii. Pentru acest eveniment nu se face o selecţie specială, ci s-a hotărât ca fiecare teatru să trimită în festival un spectacol pe care-l consideră de top.

Dacă prima ediţie a MAFESZT s-a desfăşurat în Satu Mare, în anul 2019 festivalul este găzduit de Teatrul Szigligeti Oradea, care este şi organizator al evenimentului, alături de Teatrul Municipal Miercurea Ciuc. Programul propus include spectacole pentru copii și tineret, producții de teatru-dans, evenimente de teatru-lectură, dar și spectacole de studio și de Sală Mare. Festivalul va debuta în 22 ianuarie, de la ora 17.00, cu spectacolul „Necunoscutul” al Ansamblului Nagyvárad. Teatrul Municipal Miercurea Ciuc vine la Oradea în aceeași zi, în Sala Mare a teatrului, cu comedia franțuzească „Floarea de cactus”, în adaptarea lui Gábor Nádas și Iván Szenes. În a doua zi de festival, 23 ianuarie, de la ora 17.00, Teatrul Maghiar de Cameră Arad și Teatrul Jókai din Békéscsaba prezintă coproducția „Menuetul șuncii”, de Raymond Cousse.

Tot în a doua zi, Teatrul Tomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc, va prezenta, de la ora 19.00, la Sala Mare, comedia Şeful Şefilor.

 

Voci contemporane

Spectacolul „Platonov” al Trupei Szigligeti va avea loc în cadrul MAFESZT II în data de 24 ianuarie, de la ora 17.00. În 25 ianuarie, de la ora 17.00, publicul este invitat la un one man show al actorului András Hatházi. Actorul brașovean, distins cu nenumărate premii, de două ori laureat UNITER, este cunoscut publicului român şi graţie prestaţiilor sale din filme artistice ca „Morgen” şi „Orizont”, ambele în regia lui Marian Crișan.

Seria spectacolelor invitate continuă cu „Rabenthal”, prezentat de Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely de la Timișoara. Drama lui Jörg Graser este pusă în scenă de unul dintre cei mai apreciați regizori români, Radu Afrim. Spectacolul prezintă o viziune suprarealistă asupra lumii burgheze, punând accentual pe relațiile interumane lipsite de esență. Spectacolul va avea loc în 25 ianuarie, de la ora 19.00, în Sala Mare.  

În ultima zi a MAFESZT, de la ora 17.00, se va juca musicalul „Oliver!”, iar de la ora 20.00, în Studioul Szigligeti, urcă pe scenă trupele din Timișoara și Satu Mare, cu coproducția „Burundanga”, după textele  dramaturgului catalan Jordi Garcelan.

În cadrul MAFESZT II vor avea loc şi spectacole pentru copii. Astfel, în 23 ianuarie, de la ora 11.00, va avea loc spectacolul „Cipi, piticul cel fioros”, prezentat de Teatrul Municipal Miercurea Ciuc. Joi, 24 ianuarie, se va juca „Rengeteg Ábel și Kürtős Kata”, (Teatrul Tomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc)  iar în 26 ianuarie, de la ora 11.00, la „Crăiasa zăpezii” de H. C. Andersen (Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely de la Timișoara).

Bilete pentru spectacolele festivalului sunt disponibile la casieria teatrului, deschisă de luni până vineri între orele 14.00 – 19.00, sau cu o oră înaintea începerii spectacolelor. Mai multe informații despre spectacole și festival găsiți pe site-ul mafeszt.szigligeti.ro, sau pe pagina Facebook a MAFESZT.

Toate spectacolele din festival, cu excepţia celor pentru copii, beneficiază de supratitrare sau de traducere simultană.