Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea vă invită astăzi, 21 octombrie, de la ora 19.00, la un concert de muzică britanică. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ertüngealp Alpaslan.

Melomanii vor putea audia, în această seară, la Filarmonică, lucrările: St. Paul’s Suite pentru orchestră de coarde, op. 29, de Gustav Holst, Serenada în Mi minor pentru orchestră de coarde, op. 20, și Variațiunile „Enigma”, op. 36, de Edward Elgar.

St. Paul’s Suite pentru orchestră de coarde, op. 29, de Gustav Holst, este o lucrare dedicată instrumentelor cu coarde, publicată în anul 1922. Finalizată cu aproape un deceniu înainte, aceasta a suferit numeroase modificări până la data publicării. Numele St. Paul l-a dobândit de la Școala de Fete cu același nume din Hammersmith, Londra. Între anii 1905 - 1934, compozitorul și-a desfășurat activitatea didactică în școala mai sus amintită, perioadă în care s-a construit și un studio izolat fonic în respectiva instituție. Datorită acestui fapt, Holst, simțindu-se recunoscător, a intitulat suita după numele școlii.

Cea de-a doua lucrare a serii este dedicată tot ansamblului de coarde. Cu toate că este o lucrare din perioada timpurie de creație, Serenada în Mi minor pentru orchestră de coarde, op. 20, a lui Edward Elgar, este una dintre puținele creații de care compozitorul a fost pe deplin mulțumit. Exigent cu sine însuși, Elgar afirma, odinioară, faptul că lucrările compuse până la această serenadă sunt doar niște experimente muzicale.

Lucrarea intitulată Variațiunile „Enigma”, op. 36, a fost compusă de Elgar la finele secolului al XIX-lea și cuprinde 14 variațiuni pe o temă dată. Compozitorul a dedicat lucrarea prietenilor din anturajul său, astfel încât fiecare schiță variațională creionează o cunoștință apropiată. De-a lungul discursului sonor sunt portretizați soția sa, Alice, prieteni apropiați ai cuplului, și chiar Elgar însuși.

Dirijorul Ertüngealp Alpaslan

La pupitrul dirijoral al Filarmonicii orădene se va afla maestrul Ertüngealp Alpaslan, care și-a început studiile muzicale în orașul său natal, Istanbul, acolo unde a studiat pianul. Mai apoi, a devenit licențiat al Academiei de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta, unde a continuat studiul pianului și pe cel al artei dirijorale. În anul 2002, Alpaslan este câștigător al Competiției Internaționale de Dirijat „Dimitris Mitropoulos” din Atena, moment în care se afirmă ca dirijor. Activitatea sa profesională se desfășoară pe plan internațional, conducând orchestre renumite, precum: Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Athens State Symphony Orchestra, Saint Petersburg Philharmonic Orchestra.

Accesul în sala de spectacol se face în conformitate cu hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bihor, și anume toți spectatorii trebuie să prezinte certificatul digital care să ateste fie vaccinarea cu schema completă (și să fi trecut cel puțin zece zile de la rapel sau doza unică, în cazul vaccinului J&J), fie trecerea prin infecția cu SARS-CoV-2, și să se găsească în intervalul 10 - 180 de zile de la data confirmării.

Capacitatea sălii de concerte este limitată în această perioadă la 50% din capacitatea sa totală.