Aşa cum spectatorii au aflat încă din vară, Oradea are un nou teatru independent, Studio Act, inaugurat în cadrul unui minifestival de profil. Prima producţie a teatrului orădean este spectacolul Reasons to be pretty, de Neil LaBute (traducerea Ioana Ciobanu) în regia tânărului Radu Horghidan.

 

Spectacolul a avut premiera în luna august şi s-a bucurat de recunoaştere de la bun început, fiind deja aplaudat atât de orădeni, cât şi de spectatorii din Galaţi, Bucureşti şi Târgu Mureş. Reasons to be pretty este, înainte de toate, un semnal bun pentru peisajul cultural din Oradea. Un semnal că teatrul independent îşi poate găsi locul, în completare şi nu în concurenţă, că se poate lansa, poate creşte şi poate fi un exemplu. Încercarea, curajoasă, de altfel, a tinerilor Alin Stanciu, Eugen Neag şi Ioana Ciobanu, fondatori ai Studio Act, a fost de a ieşi din zona de teatru-pub (utilă, ba chiar necesară într-un oraş), şi de a implementa în mentalul privitorilor un nou concept de spectacol independent, într-un spaţiu neutru, bine adaptat, în care nu se bea, nu se mănâncă, nu se lansează comenzi şi nu se răspunde la telefon. Spaţiul Studio Act este gazdă pe parcursul anului pentru diverse alte producţii independente, atât ale actorilor orădeni, cât şi ale actorilor din alte oraşe, iar publicul are astfel ocazia să ia pulsul producţiilor de gen din ţară. Revenind la Reasons to be pretty, spectacolul s-a dovedit o surpriză plăcută din toate punctele de vedere. Începând cu textul dramaturgului Neil LaBute, o scriitură dinamică, cu nerv, fluidă, care amuză, relaxează, dar răscoleşte destul de adânc în psihologia omului contemporan. Sunt construite tipologii în care se regăseşte orice spectator tânăr (personajele având între 25 şi 30 de ani), există situaţii frecvent întâlnite în orice cuplu, şi un limbaj colorat care astăzi, fie că ne place sau nu să recunoaştem, ne însoţeşte în momente delicate. Producţia s-a bucurat şi de semnătura unui regizor inteligent, Radu Horghidan, un fin observator al dinamicii interumane, care a construit un spectacol cursiv, curat, coerent, catchy şi a ştiut să pună în evidenţă actori şi personaje deopotrivă.

Greg şi Steph, Kent şi Carly sunt protagoniştii celor două cupluri încercate de ispitele contemporane. Şi cea mai amăgitoare dintre ele rămâne ispita propriului ego, care te îndeamnă spre o falsă şi exterioară perfecţiune, în timp ce-ţi şopteşte în surdină cele mai intime nesiguranţe şi frustrări. Dezideratul suprem al femeii este frumuseţea, un standard  neatins de Steph şi inutil atins de Carly. Confirmarea acestui atribut atât de necesar femeii revine în sarcina bărbatului. Pentru a-şi proba masculinitatea, însă, bărbaţii se ascund în spatele orgoliului şi muţeniei (Greg) sau îşi înşală partenera (Kent). Iată cum frustrările acumultate de fiecare individ, în raport cu standardele sociale impuse, duc la disfuncţionalităţi în cuplu. Iar soluţiile livrate, se dovedesc de fapt non-soluţii ale unor poveşti fără happy end: protagoniştii se despart, deşi se iubesc, sau rămân împreună, trăind o minciună.

Reasons to be pretty se bucură şi de o foarte bună distribuţie: Alina Vicoveanu (Steph), Eugen Neag (Greg), Alin Stanciu (Kent) şi Ioana Cheregi (Carly). Partiturile sunt ofertante, fiecare actor iese la rampă cu un monolog, iar rolurile sunt bine construite, sunt credibile şi sunt fireşti, creând rezonanţă în spectator. Tocmai acest firesc, această neteatralitate îi apropie pe actori, pe toţi patru, de performanţă, interpretarea lor îmbrăcând spaţiul într-un aer intim, de confesiune, prielnic pentru empatie. În plus, capacitatea lor de a improviza în faţa unui public care-şi asumă anumite libertăţi de exprimare a fost perfect integrată în coerenţa spectacolului, în naturaleţea personajelor, fapt meritoriu şi lăudabil. Dacă Alin Stanciu şi Ioana Cheregi au confirmat până acum în roluri asemănătoare, şi nu s-au dezis nici de această dată, Alina Vicoveanu şi Eugen Neag, în această distribuţie, îşi arată noi şi notabile valenţe actoriceşti, un mare potenţial, cu deschidere spre o largă paletă interpretativă.

Reasons to be pretty este un spectacol care, dincolo de relaxare sau amuzament, are meritul de accesa acele resorturi interioare ale omului modern, ale cuplului de astăzi, ale tinerilor care-şi caută fericirea în oglinda din perete şi în oglinda din ochii partenerului, uitând că adevărata fericire stă în echilbrul fiecăruia dintre noi.

Următoarea reprezentaţie va avea loc marţi, 22 noiembrie, de la ora 19.00, la sediul Studio Act, strada Crinului nr. 2.