Teatrul Regina Maria a prezentat programul stagiunii 2018-2019, un program bogat care cuprinde spectacole de top ale stagiunilor trecute, dar şi premiere care acoperă un repertoriu vast, de la dramaturgia clasică la cea contemporană. În plus, trupa Arcadia va surprinde spectatorii, aducând în scenă atât spectacole pentru copii, cât şi pentru preadolescenţi.

Teatrul Regina Maria are, de la finele stagiunii trecute, o nouă conducere. În urma selecţiei de proiecte, managerului interimar Elvira Rîmbu i s-au alăturat Andrian Locovei, director artistic al Trupei Iosif Vulcan, şi Sebastian Lupu, director artistic al Trupei Arcadia. De asemenea, Victoria Balint a fost numită şef al biroului de proiecte culturale şi a fost desemnată drept selecţioner unic al Festivalului de Teatru Scurt.

„Timpul pentru pregătirea noii stagiuni de la numirea mea în funcţia de manager interimar a fost scurt, dar toată echipa şi-a dat silinţia şi a muncit pentru programul pe care urmează să vi-l prezentăm astăzi”, a spus Elvira Rîmbu, în deschiderea conferinţei de presă.

Trupa Iosif Vulcan va avea în această stagiune patru premiere la Sala Mare şi două premiere la Sala Arcadia, cele din urmă, aşa cum a explicat directorul artistic al trupei, Andrian Locovei, făcând parte dintr-un program dedicat tinerilor.

Cea de-a doua premieră, Uciderea lui Gonzago, de Nedialko Yordanov, va fi de fapt o reluare a spectacolului care s-a jucat în anul 2010 la Casa de Cultură a Sindicatelor, înainte de revenirea trupei în proaspăt renovatul teatru, fiind un spectacol care s-a jucat de doar două ori şi care va fi repus în scenă de regizorul Petru Vutcărău.  De altfel, Petru Vutcărău revine la Oradea în această stagiune şi pentru a pune în scenă piesa Avalanşa, de Tuncer Cücenoglu, un text contemporan din dramaturgia turcească. Regizor și actor originar din Republica Moldova, cunoscut și apreciat de publicul orădean, Petru Vutcărău se va afla la a șaptea colaborare cu Teatrul Regina Maria.

Programul prezentat de Andrian Locovei include şi spectacolul „Domnișoara Iulia”, de August Strindberg, care va fi pus în scenă de tânărul regizor Alexandru Weinberger-Bara. Domnişoara Iulia va avea premiera în data de 14 octombrie, la Sala Arcadia, fiind, de altfel, prima premieră a stagiunii. În a doua parte a stagiunii, ne vom putea bucura de încă trei premiere: un spectacol din dramaturgia clasică, regizat de Claudiu Goga, artist multi-premiat, deținător al unui premiu UNITER încă de la debut, un spectacol din dramaturgia americană contemporană, regizat de Erwin Șimșensohn, un tânăr director de scenă, a cărui activitate artistică a fost deja recompensată cu nominalizări și premii importante, bucurându-se chiar de o nominalizare pentru cea mai bună regie în cadrul Festivalului de Teatru Scurt de la Oradea, ediția 2016, și un spectacol din dramaturgia contemporană românească, regizat de Radu Iacoban, al cărui nume a devenit din ce în mai cunoscut în teatrul românesc, conturându-se sub o triplă etichetă, de actor, regizor şi dramaturg.

„Ne dorim ca, începând cu această stagiune, să revenim la esenţa, să readucem pe scenă emoţia, relaţia, sentimentul, să ne orientăm din nou spre profunzime”, a spus Andrian Locovei. De aceea, una dintre deciziile manageriale a vizat stabilirea primei premiere a stagiunii în luna octombrie, în loc de septembrie, aşa cum s-a făcut în anii precedenţi.

O dată, pentru ca trupa să aibă timp să ridice un spectacol de calitate şi mai apoi pentru a promova spectacolele în care s-a investit la finalul stagiunii trecute. Din acest motiv, în Festivalul de Teatru Scurt, Oradea va fi reprezentată de spectacolul În inima nopţii-Episodul Macbeth (regia Gavriil Pinte), a cărui premieră a avut loc la finele lunii aprilie.

„Am considerat că este suficient să prezentăm un singur spectacol în cadrul festivalului, la secţiunea concurs, pentru că orădenii pot vedea oricând reprezentaţiile noastre. În schimb, consider că rolul unui festival este acela de a-i da publicului ocazia de a vedea spectacole la care altfel nu are acces”, a spus Elvira Rîmbu.

Trupa Arcadia, spectacole pentru toate vârstele copilăriei

În ceea ce priveşte programul trupei Arcadia, noul director artistic, Sebastian Lupu, a subliniat că se va adresa, începând cu această stagiune, tuturor copiilor, indiferent de vârstă. „Spectacolele pe care le are în prezent trupa Arcadia sunt minunate, dar insuficiente. Nu putem să ne oprim cu repertoriul doar la spectacole adresate copiilor mai mici de 9 ani”, a spus Sebastian Lupu. „Sigur, nu vom ignora această categorie de vârstă, prima noastră premieră, Regele Smoc de Barbă, le este dedicată chiar lor, copiilor mai mici. Dar prin următoarele spectacole vrem să ne adresăm tuturor vârstelor copilăriei. Vrem să aducem în teatru şi copiii de 12-13 ani, şi adolescenţii. Nu putem să creştem un public de teatru până la vârsta de 9 ani şi apoi să-l ignorăm până la 17-18 ani”, a spus Sebastian Lupu. De aceea, următoarele premiere ale Teatrului Arcadia se vor adresa preadolescenţilor, care voi fi îmbiaţi la teatru cu spectacolele „Isprăvile lui Păcală” (regia Petre Ghimbăşan)  şi „Cei trei Muschetari” (regia Traian Savinescu). Trupa Arcadia va începe colaborarea cu muzicianul Ovidiu Iloc, care va lucra alături de actori la identitatea armonică a vocilor şi va fi mai prezentă în şcolile orădene, prin spectacolele lectură pe texte specifice programei şcolare, cum sunt Năpasta sau Steaua fără nume.

Nu în ultimul rând, Teatrul Arcadia va demara în această stagiune proiectul „Hai să ne aducem aminte”, prin intermediul căruia orădenii vor avea ocazia de a vedea, sau revedea, proiecţii cu spectacole de referinţă din istoria teatrului orădean.

Spectatorii vor avea la dispoziție în stagiunea 2018 - 2019 a Teatrul Regina Maria patru tipuri de abonamente: de premieră, standard (adulți), pentru pensionari și pentru studenți și vor putea fi achiziționate în perioada 1 septembrie - 1 noiembrie 2018 de la Agenția Teatrului. Biletele pentru spectacolele primei părți a stagiunii 2018 - 2019 s-au pus deja în vânzare și pot fi achiziționate de la Agenția Teatrului de marți până vineri, în intervalul orar 12.00 - 18.00, iar în weekend, între orele 10.00-13.00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.