De pe Dealul Cotrocenilor se rostogoleşte la vale, scăpat de sub control, un program prezidenţial, care trebuia să educe o ţară după modelul performant din Occident. Scos din sertarul în care un alt preşedinte îşi ascundea whiskey-ul, programul România educată a fost aruncat strategic în grija unui guvern tricicletă, cu ghidonul defect.

 

În patru decenii de comunism birocraţii statului român au învăţat planificarea la milimetru, a fost epoca în care s-a inventat indestructibilul dosar cu şină ce îngheaţă elanul oricărei iniţiative şi acum, la peste trei decenii de la colapsul societăţii socialiste multilateral dezvoltate. Înalţii funcţionari înşişi sunt indestructibili, parcă se clonează la nesfârşit, acelaşi spirit malefic reîncarnat în carapace diferite. În trecut se duceau la birouri în Moskvici, acum în SUV-uri, au dat diplomatul negru pe laptop, dar spiritul birocratului dăinuie neschimbat. De la o vreme, însă, planificarea scârţâie, miile de kilometri de autostradă desenaţi pe hârtie arată la fel de impecabil în proiectările power-point, dar notele de subsol arată un copy-past clasic, de neam prost şcolit sumar în şcolile de vară ale partidelor. Funcţionarii planificărilor naţionale sunt la fel de laţi în ceafă, dar între urechi le-a rămas mult mai multă zgură şi prostie, dovadă că spălarea pe creier era mai cu ştaif la Ştefan Gheorghiu. Când trebuie să încropească un proiect, caută pe goagăl unul mai potrivit şi adaptează cu barda, schilodind cuvinte şi sensuri, iar rezultatul este un inevitabil kitsch intelectual. Se fac planuri cu bătaie lungă, se reformează sistemul, justiţia, se flexibilizează legi şi reguli, desigur, totul în favoarea cetăţeanului care va beneficia în curând de o măsură concretă: va ieşi din câmpul muncii direct cu picioarele înainte, la vârsta de 70 de ani! Născuţi şi crescuţi într-o Românie reeducată de baronii locali, ce au drept de viaţă şi moarte asupra directorilor de şcoli şi a luminătorilor de minţi prin Zoom Cloud şi Google Classroom, puii de români vor avea exact acelaşi viitor pe care îl trăiesc acum părinţii lor: vor rămâne doar contributori la un sistem ineficient de pensii şi sănătate, dar cu un pic de noroc îşi vor rupe planetarele la maşini pe nişte autostrăzi mai lungi cu vreo zece kilometri, pentru ca, într-un final, sictiriţi, să-şi întindă aripile spre alte zări.

Proiectul România educată face parte din categoria planificărilor eşuate, un proiect de ţară de care chiar aveam nevoie, sfârşeşte glorios într-un fel de plan aplicabil câtorva şcoli, pentru a se implementa apoi măsuri în sistem. Cam la fel s-a procedat în timpul guvernării Adrian Năstase, când Abramburica de tristă amintire a dus la capăt un demers asemănător, fără efect real, iar şcoala românească, acest monstru mutant născut în anii stalinismului, îşi reia anual ciclul de viaţă măsurat în ore, semestre, examene, vacanţe, hoţie, superficialitate, dezinteres... Şi totuşi, în fiecare an, un număr de elevi geniali se întorc acasă de la concursuri internaţionale, cu salbe de medalii. Zilele trecute, o echipă românească a câştigat un campionat mondial de robotică organizat în SUA, patria inteligenţei planetare, o performanţă adăugată atâtor altora, uluitoare, pe care înalţii demnitari le salută din mers şi le uită după un ceas, pentru că ştiu foarte bine că nu sistemul este cel care le-a generat. În toate cazurile este vorba de sacrificiul personal al unor profesori şi părinţi, al câtorva şcoli pe care le poţi număra pe degete.

România reeducată va continua să exporte inteligenţă într-o epocă în care naţiunile care ştiu exact ce vor să facă pe acest Pământ vânează şi adună materie cenuşie - cea mai importantă resursă pe care o avem. Aceşti copii sclipitori vor continua să plece la studii în străinătate şi vor deveni inovatorii de mâine, dar nu în România. Odată plecaţi, vor prinde rădăcini acolo şi nu se vor mai întoarce. Iar în 2030, termenul planificat pentru o ţară educată, monstrul mutant născut în anii stalinismului, îşi va mai lepăda o dată pielea, rânjind cu sclipici către o nouă generaţie de fraieri numai bună de înghiţit.