Devenită celebră odată cu expunerea, în 1940, a tabloului „La blouse roumaine” al pictorului Henri Matisse, aflat actualmente la Centrul Național de Artă și Cultură „Georges Pompidou” din Paris, ia continuă să suscite un viu interes, tot mai mulți fiind cei care îndrăgesc principala piesă a costumului tradițional femeiesc de la noi.

 

Revenirea cămășii populare românești în atenția întregului mapamond s-a produs la 24 iunie 2013, când, la inițiativa comunității online „La blouse roumaine”, sărbătoarea numită în popor Drăgaica sau Sânzienele a fost declarată Ziua Universală a Iei. Primul eveniment dedicat promovării iei românești a fost organizat la 13 mai 2013, de către Institutul Cultural Român din New York, după care aceasta a devenit un veritabil brand de țară, numeroși designeri incluzând-o în colecțiile lor.

Și în acest an, la 24 iunie, beiușenii au sărbătorit Ziua Universală a Iei. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Beiuș, în colaborare cu Casa de Cultură „Ioan Ciordaș”, Muzeul Municipal și Biblioteca Municipală „Constantin Pavel”, locul ales fiind, la fel ca anul trecut, Parcul Central. Manifestarea dedicată Zilei Universale a Iei a cuprins câteva ateliere și o mini-expoziție de costume populare și alte obiecte artistice realizate cu motive folclorice, acestea fiind opera a patru meșteri populari din Beiuș și împrejurimi.

Anca Banda, referent la Casa de Cultură „Ioan Ciordaș” Beiuș, a subliniat că exponatele formează o punte între generații, fiind prezentate publicului atât cămașa tradițională din Țara Beiușului – denumită „spătoi” – și costume populare întregi, feleguțe sau fețe de masă, dar și iile actuale, lucrate cu atenție pentru păstrarea specificului local.

La finalul evenimentului dedicat Zilei Universale a Iei, Ansamblul „Muguri și mlădițe de tezaur” al Casei de Cultură Beiuș a încântat asistența cu un scurt program folcloric.