Cristian-Marin Buzlea, directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, s-a deplasat la Ștei pentru o întâlnire cu reprezentanții administrațiilor locale, fermieri și investitori agricoli din partea de sud-est a Bihorului.

După cum declara directorul Cristian-Marin Buzlea, scopul vizitei de lucru a fost prezentarea oportunităților oferite de noua sesiune de proiecte - 2021-2027 - pe care AFIR o lansează: „Având în vedere că în perioada imediat următoare vom deschide sesiuni de depunere proiecte la AFIR, noi am început o campanie amplă de promovare a acestor măsuri, a liniilor de finanțare ce urmează să fie deschise. Ne-am întâlnit cu un număr mare de posibili viitori beneficiari, le-am expus liniile de finanțare, condițiile de eligibilitate și de selecție. În viitorul apropiat, vom deschide linii de finanțare pe domeniile agricole și pe cele non-agricole. Avem alocări financiare cât se poate de generoase pe Instalarea tânărului fermier -  o sută de milioane de euro, pe fermele mici de familie - 78 de milioane de euro, iar ca noutate, pe Măsura 4.1 Modernizarea fermelor agricole vom avea 760 de milioane de euro. Este o cifră record pe care AFIR o scoate la licitație încă de la începutul înființării acestora. De asemenea, linii de finanțare importante sunt și pe activitățile non-agricole, prin cele două măsuri specifice, 6.2, care este sub formă forfetară, deci, finanțare sută la sută europeană de 50 sau 70 de mii de euro, pe Producție, precum și 6.4, care are o alocare financiară de două sute de milioane de euro, pe anvelopa generală, în care contribuția pe Producție este de 90 de procente fonduri europene, iar pe Servicii, 70 la sută”. Directorul AJFIR Bihor a anunțat deschiderea unei sesiuni de depunere a proiectelor pe Măsura 17.1, care se referă la asigurarea fermelor vegetale și zootehnice, pentru aceasta fiind alocate 20 de milioane de euro, bani din care AFIR decontează 70 la sută din valoarea asigurării. Dacă în 2020 au fost semnate trei sute de astfel de contracte, numărul cererilor de finanțare depuse din iunie și până acum a ajuns deja la 80. Cu ocazia acestei întâlniri, directorul Cristian-Marin Buzlea a mai precizat că județul Bihor ocupă un loc fruntaș la absorbția de fonduri europene destinate dezvoltării rurale, fapt datorat fermierilor și investitorilor care cred în acest mecanism de finanțare europeană, administrațiilor publice locale, care transmit optim informațiile primite de la OJFIR, celor peste 70 de firme de consultanță din județ și, nu în ultimul rând, profesionalismului funcționarilor oficiului menționat. În județul Bihor, sunt semnate, pe Programul 2014-2020, peste 3.500 de contracte, care însumează o valoare de peste 328 de milioane de euro, bani care au venit în județul nostru pentru administrațiile publice locale, dar mai ales pentru persoanele private.
La evenimentul găzduit de Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei, au participat, pe lângă directorul Cristian-Marin Buzlea și edilul Iulian Balaj, primarii localităților Vașcău, Lazuri de Beiuș și Câmpani, consilierul județean Dorin-Traian Boca și mai mulți fermieri și investitori din domeniul agricol și din cele complementare. Participanții la eveniment au declarat că astfel de întâlniri sunt benefice, informațiile ajungând direct la cei interesați. La finalul vizitei de lucru, directorul Cristian-Marin Buzlea a declarat că astfel de întâlniri sunt o parte obișnuită a activității sale, deplasarea la Ștei fiind a zecea din cadrul actualei campanii, iar obiectivul său este să ajungă în toate comunele bihorene, pentru ca „numărul beneficiarilor, în județul Bihor, să fie, la fel ca în programul anterior, fruntaș pe țară”.