Profesor, poet, prozator, critic, publicist, Viorel Horj (1941-2004) a fost o personalitate complexă. „Ofrandă vocalei”, „O mie de lucruri”, „Imposibilul zbor de la cuib”, „Vestitorul din amurg” sau „Muntele acvilelor” sunt doar câteva dintre operele apreciatului scriitor bihorean, care, pe drumurile vieții, pe suișurile nebănuite ale creației și, în cele din urmă, prin spațiul eternității, a păstrat o indisolubilă legătura cu locurile natale.

 

Trecut în eternitate la 8 iulie 2004, Viorel Horj rămâne în atenția numeroșilor săi cititori și admiratori prin complexa și consistenta sa operă literară. La fel ca în ultimii ani, la 25 aprilie, Școala Gimnazială „Viorel Horj”, în parteneriat cu Primăria comunei Drăgănești, îl omagiază pe cel care-i este patron spiritual. Anul acesta, manifestările festive au cuprins un seminar dedicat comemorării participanților la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, un cerc literar unde au fost recitate creații ale poetului Viorel Horj, slujba de pomenire a ilustrului fiu al comunei, precum și festivitatea anunțării câștigătorilor primei ediții a Concursului de Creație Literară „Viorel Horj”, manifestare culturală cu peste o sută de participanți, din întreaga țară.

Pe lângă Ovidiu Banda, primarul comunei Drăgănești, viceprimarul Florin Sala și Mariana Petruse, directoarea școlii ce-l are ca patron spiritual pe Viorel Horj, la manifestare au participat primarul municipiului Beiuș, Petru Mlendea-Căluș, Elena-Cristina Marian, inspector școlar, Anca Banda, referent la Casa de Cultură Beiuș, consilieri locali, rude ale poetului Viorel Horj, directori ai unor instituții de învățământ beiușene, foști și actuali dascăli ai școlii din Drăgănești, precum și elevi ai acesteia.

După slujba de pomenire, unii dintre participanți au ținut alocuțiuni, evocând personalitatea regretatului om de cultură Viorel Horj, iar Mariana Petruse, directoarea școlii care poartă numele marelui poet bihorean Viorel Horj, a anunțat câștigătorii concursului de creație literară dedicat aniversării acestuia, ocupanții podiumului fiind: Ioan-Alexandru Voinea, clasa a XII-a, de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați, locul întâi, Remus-Mircea Petrache, clasa a XI-a, de la Colegiul Național „Teodor Neș” Salonta (Bihor), locul doi, și Elena Buzenche, clasa a XI-a, de la Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești (județul Vrancea), locul trei.

La finalul manifestării omagiale, un grup de elevi a prezentat un scurt moment artistic, recitând câteva dintre creațiile lui Viorel Horj, după care participanții au depus coroane și jerbe de flori la bustul poetului.