Comuna maramureșeană Recea este renumită pentru festivalul folcloric „Mândru-i danțu’ pe la noi”, manifestare cultural-artistică ajunsă la cea de-a IX-a ediție. Dedicat ansamblurilor de dansuri populare de amatori, festivalul este organizat cu scopul de a promova creațiile populare autentice, precum și portul tradițional.

Organizată de Primăria și Consiliul Local Recea, Consiliul Județean Maramureș și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş, ediția de duminică, 19 Mai, a Festivalului-concurs Interjudețean „Mândru-i danțu’ pe la noi” a adunat cincisprezece ansambluri folclorice din țară și Basarabia, frații de peste Prut fiind membri ai Ansamblului „Siretu” din municipiul Strășeni.

Bihorul a fost reprezentat de Ansamblul „Muguri și Mlădițe de Tezaur” al Casei de Cultură Beiuș, iar prestația binșenilor a fost una de excepție, aducându-le Marele Premiu al festivalului. Coordonați de coregraful Ionuț-Lucian Soran, tinerii dansatori beiușeni au încântat juriul și publicul cu o suită de jocuri din care nu au lipsit polca și un dans pe picior. După cum declara Anca Banda, referent la Casa de Cultură „Ioan Ciordaș” Beiuș, costumele tradiționale bihorenești au fost și acestea apreciate de juriu, ceea ce a contribuit la luarea deciziei de a atribui beiușenilor Marele Premiu al celei de-a IX-a ediții a Festivalului-concurs „Mândru-i danțu’ pe la noi”.

Anca Banda a prezentat, la finalul dialogului nostru, programul Ansamblului „Muguri și Mlădițe de Tezaur” pentru această vară, printre deplasările importante numărându-se cele din Cipru, de la începutul lunii iunie și Emden (Germania), unde, la 31 August, va fi aniversată Ziua Limbii Române. Desigur, preciza interlocutoarea noastră, ansamblul folcloric al Casei de Cultură nu va lipsi nici de la Zilele Municipiului Beiuș (15-16 Iunie).