Dacă ar fi să vorbim despre omul dr. Vasile Iova, am putea spune că este profesor de canto popular la Liceul de artă „Sabin Drăgoi” din Arad. Profesia lui este una nobilă și se leagă de aceea de slujitor al cântecului și portului popular de pe meleagurile bihorene.

 

Cu un sistem de valori bine pus în evidență, dr. Vasile Iova și-a închinat viața pe altarul folclorului, atât în calitate de cântăreț, cât și ca formator de tinere mlădițe, din care mai târziu vor crește adevărate talente ale cântecului popular. Într-o lume în care totul este comercial, totul se vinde și se cumpără, dr. Vasile Iova a rămas fidel valorilor tradiționale autohtone, păstrând și transmițând generațiilor viitoare prin cântec autenticitatea folclorului românesc.

Dr. Vasile Iova s-a născut în satul Râpa, de pe malurile Crişului Negru. Dacă în primii ani de viață îi auzea pe cei ai casei vorbind despre zilele săptămânii ca despre niște „surori gemene – primele șase logodite cu munca, iar a șaptea… o zi de odihnă, vorbă și închinăciune” - mai târziu avea să descopere frumusețea și simplitatea satului românesc, într-o altă formă – șezătorile satului. Acestea i-au format gustul pentru cântec, povești, basme, ghicitori, exerciții de gândire, decor imens de etnografie și folclor.

În perioada studiilor universitare, urmate la Conservatorul de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, a colaborat cu formaţii şi interpreţi de valoare, precum: Ana Pop Corodan, Marta Peter sau Dumitru Fărcaş. Din repertoriul său amintim piese cunoscute, precum: „Târnăviţă, târnăviţă”, „Mândruţă cu casa-n colţ”, „Până-i lumea n-oi muri”, „Din Ţara Crişurilor” etc.

Îi urăm, cu ocazia împlinirii celor 63 de ani, din care peste 40 de ani închinați cântecului, multă sănătate şi la cât mai multe melodii populare noi şi pe placul celor care apreciază tradiţiile satului bihorean!

Ec. Ioan DEGĂU