În perioada 9-11 martie, la Piatra Neamț, a avut loc Festivalul-concurs de muzică populară pentru copii și tineret - „Florile Ceahlăului”, ediția a XXX-a, concurs la care Liceul de Arte din Oradea a fost reprezentat de elevele Bianca Diana Popa, din clasa a X-a, și Maria Alexandra Secan, din clasa a VII–a.

 

În acest concurs au participat tineri din toate județele țării, la secțiunile vocală și instrumentală, pe mai multe categorii de vârstă. Cele două tinere reprezentante ale județului nostru la această competiție au fost coordonate de profesoara de Canto Popular Aurica Bonțu, de la Liceul de Arte din Oradea. Atât Bianca Diana Popa, cât și Maria Alexandra Secan s-au numărat printre premianți. La categoria 9-14 ani, Maria Alexandra Secan a obținut „Premiul special”, oferit de Casa de Cultură din Târgu Neamț, înfruntând în competiție 43 de concurenți. La categoria 15-19 ani, Bianca Diana Popa a fost premiată de două ori, o dată obținând „Premiul I”, reunind în competiție 24 de finaliști, iar apoi „Premiul special”, pentru cel mai autentic costum popular.

Din juriu au făcut parte personalități de seamă ale țării și oameni de specialitate din domeniu: Elise Stan (etnomuzicolog și realizator TV) - președintele juriului, Roxana Daniela Gibescu (etnomuzicolog și reprezentant al Casei de discuri Electrecord din București), Florentina Buzenschi (expert în bunuri cu valoare etnografică, muzeograf la Muzeul de Etnografie din Piatra Neamț), Delia Stoian Irimie (conf. univ. dr. Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca), Dorin Grama (director executiv Favort TV), Călin Brăteanu (director al Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din cadrul Centrului Cultural „Bucovina” al Consiliului Județean Suceava), Carmen Elena Nastasă (manager al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț).

„Emoțiile m-au cuprins înainte să mă prezint în fața publicului. Însă, după ce am intrat pe scenă și am început să cânt, am fost învăluită de o liniște interioară și o fericire pe care sper că am transmis-o și oamenilor care mă ascultau. De fiecare dată când mă prezint în fața publicului, mesajul pe care doresc să îl transmit, prin cântecul meu, este diferit: de la fericire la tristețe și de la dor la jale”, ne-a mărturisit tânăra interpretă Bianca Popa.

Prin intermediul nostru, cele două tinere au ținut să mulțumească persoanelor dragi sufletului lor: familiei, doamnei directoare de la Liceul de Arte din Oradea, Mihaela Bondor, doamnei profesoare de Canto Popular, Aurica Bonțu, care le îndrumă și coordonează pașii în frumoasa cale a folclorului românesc, precum și celorlalți domni profesori din instituție, pentru sprijinul și încrederea acordate în promovare.

„Sunt foarte mândră și fericită de rezultatele pe care le-au obținut elevele mele dragi la acest festival-concurs. Deși competiția a fost foarte grea, ele au reușit să cucerească onoratul juriu, obținând rezultate deosebite.Tinerele au fost apreciate pentru autenticitatea, varietatea și complexitatea repertoriului, dar și pentru originalitatea costumelor populare și păstrarea tradiției românești. Le doresc mult succes și pe mai departe”, ne-a declarat profesoara Aurica Bonțu.