Născut la 1 aprilie 1940, la Săliște de Beiuș și plecat de timpuriu de acasă, Gheorghe Pituț a rămas în permanență legat de meleagurile natale. Pituț a scris poezie, proză și a tradus din lirica germană, opera sa, care cuprinde zeci de volume, unele apărute postum, întregind patrimoniul cultural românesc.

S-a remarcat și ca publicist, activitate pe care a desfășurat-o la „Gazeta literară”, „România literară” și „Viața românească”. Poetul a trecut în eternitate la 6 Iunie 1991, dormindu-și somnul de veci în Cimitirul Bellu, alături de atâtea alte mari nume ale spiritualității românești. Fără să facă nicio concesie, refuzând imixtiunea politicului în poezie, autorul „Stelelor fixe” este considerat, alături de Ioan Alexandru și Ion Gheorghe, un reprezentant al noului tradiționalism liric românesc postbelic, în timp ce Eugen Simion identifică în opera lui un „expresionism de esență rurală”.

Miercuri, 1 aprilie, când s-au împlinit optzeci de ani de la nașterea lui Gheorghe Pituț, în Parcul central din Beiuș, la bustul acestuia, a avut loc un scurt moment aniversar. În contextul generat de pandemia de coronavirus, doar primarul Petru Mlendea-Căluș și Anca Banda, referent la Casa de Cultură „Ioan Ciordaș” Beiuș, au ținut să-l omagieze pe ilustrul fiu al Țării Beiușului, cei doi depunând, la bustul poetului, un buchet de lalele galbene.

Petru Mlendea-Cãluș, primarul municipiului Beiuș: „Aniversãm, chiar dacã într-un cadru mai restrâns – pentru cã sunt condițiile care sunt, de ordonanțã militarã – optzeci de ani de la nașterea poetului beiușean, al Țãrii Beiușului, Gheorghe Pituț.

Nãscut la Sãliște, cu școalã fãcutã la Sudrigiu, dupã aceea la Beiuș, Nãsãud, Sighet. A lucrat apoi, o perioadã, aici, la Ocolul Silvic din Beiuș. Mulți dintre noi, cei de vârsta a doua, îl cunoaștem de când se plimba alãturi de Nicu Brânda, pe strãzile Beiușului.

Suntem datori, pentru tot ceea ce a fãcut pentru literatura românã, pentru modul în care a descris Țara Beiușului și nu numai, sã-i pãstrãm vie memoria și sã facem ca tânãra generație sã nu-l uite!”