De zece ani, la începutul lunii august, platoul Glăvoi din Padiş este luat cu asalt de participanţii la tabăra MASH. Studenţi medicinişti, şi nu numai, din toate colţurile ţării au ales şi anul acesta să îşi petreacă şapte zile din vacanţă în cadrul taberei, aflată la cea de-a 15-a ediţie. În tot acest timp, participanţii iau parte la cursuri şi parcurg trasee montane destul de dificile. În plus, pentru al doilea an consecutiv, un elicopter al Inspectoratului de Aviaţie al Ministerului de Interne a fost prezent în Padiş, piloţii antrenându-se alături de salvamontiştii bihoreni.


Iniţiaţi în situaţii speciale

Pentru al zecelea an consecutiv tabăra MASH şi-a instalat corturile pe platoul Glăvoi din Padiş reunind astfel 60 de studenţi interesaţi să vadă şi în acelaşi timp să participe la salvări din situaţii speciale. Medical Adventure School in Holiday (MASH) este o tabără de instruire pentru intervenţii în situaţii speciale, fiind un program iniţiat în 2001 în cadrul unui parteneriat mai amplu între Asociaţia SARTISS, Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Oradea, Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare SMURD BIHOR, Asociaţia Salvatorilor Montani Bihor Serviciul Public Salvamont-Salvaspeo Bihor, Filiala Crişana a AMSPPR (Asociaţia Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România), Societatea Română de Cruce Roşie, Consiliul Naţional Român de Resuscitare (CNRR) şi Universitatea din Oradea. Acesta are ca scop iniţierea în pregătirea pentru intervenţii în situaţii speciale a tinerilor studenţi şi medici (în principal), precum şi a tuturor celor care vor să fie un sprijin real pentru serviciile speciale de salvare. Programul celor şapte zile de tabără, ce s-a desfăşurat anul acesta în perioada 3 - 10 august, cuprinde cursuri de prim ajutor, de traumatologie, intervenţie în caz de dezastre, search and rescue, tehnica speologiei alpine, orientare montană, deontologie montană, utilizarea tehnicilor alpine moderne.

 

Zece ani de MASH

În urmă cu zece ani, un grup de studenţi a iniţiat tabăra MASH, inspiraţi fiind de serialul cu acelaşi nume. De atunci şi până azi, tabăra a reuşit să adune peste 700 de tineri, iar fiecare ediţie este tot mai interesantă. Participanţii sunt în special studenţi medicinişti care au astfel posibilitatea să se familiarizeze cu aspecte speciale ale situaţiilor de salvare, pe care nu au cum să le vadă în timpul cursurilor de peste an. La această ediţie, pentru cele 60 de locuri s-au bătut aproape 200 de studenţi, selectaţi de către organizatori pe baza unor criterii. Participanţii la tabără au lăsat timp de o săptămână confortul de acasă pentru cazarea la cort, spălatul la râu şi mâncatul la comun. O echipă formată din 15 studenţi medicinişti orădeni, "Green Team", a fost prezentă şi anul acesta, ajutând la buna desfăşurare a taberei. Printre cursurile susţinute de mai mulţi specialişti s-au numărat: Suport vital de bază (BLS), Managementul pacientului traumatizat, Prezent, trecut şi viitor în salvarea montană din România, Misiunile de salvare aeriană - între romantism şi realitate, Principii de organizare a misiunilor de salvare în zona montană, Mijloace şi proceduri de prim ajutor în traumatismul membrelor etc. Lectorii, medici şi salvatori montani, au fost: dr. Hadrian Borcea - coordonatorul MASH, dr. Mircea Galu, medic specialist ATI, Alexandru Nagi - Serviciul Public Salvamont Braşov, Lucian Nistor - Serviciul Public Salvamont - Salvaspeo Bihor, dr. Silviu Vlad, medic specialist ortopedie - traumatologie etc. Salvamontiştii bihoreni, aflaţi şi anul acesta în mijlocul tinerilor, şi-au adus, de asemenea, contribuţia la instruirea studenţilor, familiarizându-i pe aceştia cu tehnicile de intervenţie montană, rapel, tiroliană sau căţărare.


Exerciţiu de salvare aeriană

După ce au parcurs trasee montane, au luat parte la cursuri ori au învăţat ce este o tiroliană, un ham, o coardă sau un blocator, tinerii au avut ocazia să ia parte sâmbătă la simularea unui exerciţiu de salvare. "Dorim să prezentăm participanţilor la tabăra MASH un summum de tehnici, de mijloace, prin care o victimă, aflată într-un spaţiu în care accesul e dificil, poate fi evacuată. Exerciţiul are mai multe părţi deoarece avem la dispoziţie şi un elicopter cu un echipaj de la Inspectoratul de Aviaţie al Ministerului de Interne. Ne folosim de prezenţa lor pentru a sublinia şi modalităţile care ne stau la dispoziţie în România, la ora actuală, de acces a echipei de salvare cât mai rapid la victimă. Astfel, are loc partea de transfer a echipei de salvare către victimă, un exerciţiu de decroşare a unui speolog de pe coardă şi evacuarea lui, prezentarea tărgii salvaspeo, după care exerciţiul propriu-zis, în care o victimă este preluată dintr-o peşteră, urcată şi evacuată pe o tiroliană deasupra unui râu, urmând ca apoi să fie transportată cu ajutorul elicopterului. Încercăm să le dăm să guste participanţilor din ceea ce înseamnă misiunile de salvări în situaţii speciale. Dacă le place vor continua pe această pantă, fie către serviciile de salvare tehnice, salvamont-salvaspeo, fie către serviciile medicale", a declarat dr. Hadrian Borcea.


Salvamontişii bihoreni, la înălţime

Exerciţiul de salvare aeriană s-a desfăşurat sâmbătă, după un scenariu bine pus la punct. Conform acestuia, victima, care suferise mai multe leziuni, se afla într-o zonă greu accesibilă. Pentru a ajunge în timp util, salvamontişii au fost transportaţi la locul accidentului cu elicopterul. În timpul exerciţiului, aparatul de zbor a stat "la punct fix", fără să aterizeze propriu-zis, coborârea salvatorilor şi recuperarea victimei realizându-se cu ajutorul troliului. "Colaborarea serviciilor judeţene salvamont, SMURD, respectiv facultăţile de medicină din ţară ne ajută atât în a dobândi noi membri, studenţii de azi, medicii de mâine, cât şi în a demonstra tehnici de intervenţie cu elicopterul în zonele montane. Prin exerciţiul pe care l-am desfăşurat am simulat o evacuare din peşteră, o zonă accidentată, cu ajutorul elicopterului, care transportă victima până într-un loc în care echipajul medical specializat poate să intervină", a menţionat Lucian Nistor - Serviciul Salvamont - Salvaspeo Bihor. Prezenţa piloţilor în Padiş nu a vizat doar participarea lor la exerciţiul de sâmbătă, ci şi identificarea unor puncte de aterizare în zonă. "Le mulţumim celor care ne-au invitat să lucrăm alături de ei, deoarece numai aşa se formează o echipă. Accidentele în zonele montane s-au înmulţit şi sunt tot mai dese. Alături de salvamontişti am identificat 7 puncte în Padiş unde, la nevoie, am putea ateriza cu elicopterul", a precizat comandorul Emil Bucurescu - Inspectoratul de Aviaţie al Ministerului de Interne. La finalul taberei, studenţii vor primi o diplomă de participare şi un certificat din partea Consiliului Român de Resuscitare. O parte dintre ei se vor afla în anul şcolar ce vine în cinci liceee orădene, unde le vor prezenta elevilor tehnici de prim ajutor.


Sponsorii celei de-a 15-a ediţii a MASH au fost: D&C Oradea, Medimpact Cluj, Inotec Cluj şi Selgros, iar Consiliul Local Oradea a fost finanţatorul taberei. Profitând de zona montană în care are loc tabăra MASH, D&C Oradea, unul dintre sponsori, i-a invitat pe participanţi să testeze noul Touareg, echipat cu tehnologii care permit confruntarea cu terenul dificil.