În perioada 23-27 august, în comuna Lugaşu de Jos, va avea loc a doua ediţie a Târgului Corvinilor, un eveniment cu o tradiţie de peste 500 de ani, care s-a desfăşurat până în anul 1930 în Lugaşu de Jos, a fost relocat în Aleşd, şi a revenit în comună în anul 2017.

 

„Am reluat în anul 2017 un târg cu tradiţie, care a funcţionat 500 de ani, cu întreruperi doar în timp de război, în Lugaşu de Jos, apoi în Aleşd”, a spus primarul comunei, Levente Sorban. Aşa cum a explicat primarul, târgul a fost înfiinţat în anul 1469, din ordinul lui Matei Corvin, având ca scop, printre altele, şi atragerea la curte a artiştilor din regiune. După anul 1930, târgul a fost mutat în oraşul Aleşd şi rebotezat „Târgul de Vară Aleşd”.

În anul 2017, Primăria comunei Lugaşu de Jos, alături de Asociaţia Viitorul Ţării Crişurilor, a decis reluarea târgului, cu numele iniţial, în locaţia iniţială, evenimentul fiind, practic, relansat. Prima ediţie a avut un succes remarcabil, bucurându-se de participarea a peste 30.000 de oameni (54% din judeţul Bihor, 27% din judeţul Cluj, 11% din judeţul Sălaj şi 8% din judeţul Arad). De asemenea, dacă anul trecut au fost prezenţi aproximativ 120 de comercianţi, anul acesta numărul lor va fi aproape dublu.

Concret, aşa cum a explicat directorul de evenimente al Asociaţiei Viitorul Ţării Crişurilor, Attila Pleş, vor exista 6 zone distincte ale târgului, cu obiecte de artizanat, alimentaţie publică, haine şi încălţăminte, obiecte noi, antichităţi, şi o zonă de parc de distracţii de aproximativ 1.000 de mp. La târg şi-au confirmat prezenţa comercianţi şi meşteri populari din 16 judeţe ale ţării noastre.

În ceea ce priveşte evenimentele aferente târgului, a oferit detalii Cristina Videu.

„Târgul se bucură de un concept prin care ne propunem să câştigăm inimile participanţilor. Ne dorim să fie considerat, în timp, un eveniment de reper pe Valea Crişului Repede”, a spus Cristina Videu.

Joi, 23 august, va avea loc deschiderea oficială a evenimentului, de către primarul Levente Sorban, urmată de vizitarea comercianţilor. Seara va avea loc concertul oferit de Baneş Party Band. Vineri,  24 august, vor avea loc activităţi ecumenice şi recitaluri de muzică religioasă. De asemenea, va fi organizată o după-amiază cu activităţi dedicate copiilor, şi un spectacol de teatru în aer liber pentru cei mici. Concertele serii vor fi asigurate de Jessie Baneş şi Matteo.

Sâmbătă, 25 august, bihorenii pot asculta recitalurile muzicale oferite de Marius Miheţ (vioară cu goarnă), Denisa Birău şi Ansamblul Floarea Bihorului. Seara va avea loc un foc de tabără şi o discotecă în aer liber. Duminică, după discursul oficialităţilor, vor avea loc concerte susţinute de Marius Miheţ, Ansamblul Folcloric Crişana, Ruby, dar şi o demonstraţie oferită de tăietori sportivi de lemne.

Luni, dacă se va ridica restricţia legală, se doreşte organizarea unui târg de animale. Pe tot parcursul desfăşurării târgului, meşteşugarii vor face demonstraţii de ţesut covoare, împletit pălării sau brodare a iilor.

Deşi primăria a cerut o finanţare de 30.000 lei din partea Consiliului Judeţean Bihor, banii nu au fost aprobaţi până în acest moment, astfel că târgul se va desfăşura, momentan, din sponsorizări şi din taxele pe care comercianţii le achită, sub formă de chirie (de la 4 lei, la 10 lei mp), asociaţiei organizatoare.