Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” din Beiuș a fost, în perioada 13 - 18 septembrie, gazda unei mobilități elevi-profesori în cadrul proiectului european, „Grandir avec les écrans”.

Proiectul se desfășoară între 2019 - 2022 și se derulează cu sprijinul financiar din cadrul programului Erasmus+ al Uniunii Europene. Celelalte țări partenere sunt: Belgia, Macedonia, Spania și Turcia. Este vorba mai exact de 2.800 de elevi și peste 250 de profesori din cele cinci țări partenere.

„Mijloacele media moderne au devenit indispensabile societății contemporane, e tot mai dificil pentru părinți să împiedice accesul copiilor la utilizarea acestora. Pornind de la premisa că încă de mici, tot mai mulți copii fac cunoștință cu televizorul, calculatorul și telefonul și în plus, petrec foarte multe ore în fața acestora, neglijând efectele lor asupra stării de sănătate, am formulat următoarea ipoteză generală: Implicarea copiilor într-un proiect transdisciplinar complex centrat pe jocuri și activități interactive, îi va responsabiliza şi determina să aleagă alte variante de petrecere a timpului liber”, susține profesoara Ioana Iordache, coordonatoare a proiectului.

Rezultatul scontat al proiectului este realizarea unui mic ghid și a unei aplicații dedicate acestui subiect pentru copii, părinți și profesori, care să îi poată ajuta atunci când își pun diverse întrebări legate de utilizarea ecranelor: televizor, jocuri, smartphone, tabletă, internet, rețele sociale. Aplicația va fi funcțională după terminarea proiectului și va reprezenta atât pentru copiii implicați în proiect, dar și pentru toți ceilalți utilizatori media, un ajutor în gestionarea activităților derulate în mediul virtual.

Activitățile s-au desfășurat în limba franceză, limba oficială a proiectului. Elevii și profesorii lor au participat la ateliere meșteșugărești, reuniuni ale coordonatorilor, workshopuri, conferințe, cursuri de limba franceză, limba engleză, muzică și sport, vizite în instituții școlare de stat și private, atât din mediul urban, cât și din mediul rural, activități care i-au adus pe oaspeți mai aproape de ceea ce înseamnă cultura românească și cea europeană.