Ansamblul ,,Ardeleana” din Tulca, județul Bihor, a participat în perioada 6- 13 august 2017 la Festivalul - concurs internațional de folclor „Peștișorul de aur”, la Tulcea. În acest an a fost o ediție aniversară - a XXV-a ediție. Este vorba de un festival destinat copiilor și tinerilor. Anul acesta au participat peste 1400 de tineri.

 

,,Peștișorul de aur” este un vehicul de promovare a tradițiilor folclorice din nordul Dobrogei, din țară și de peste hotare. Este extraordinar, deoarece facilitează întâlniri ale copiilor din întreaga lume. Se realizează un schimb de experiență prin cântec, joc, cultură și civilizație. Astfel, au participat ansambluri din Bulgaria, Cipru, Columbia, Georgia, Kosovo, Macedonia, Moldova, Polonia, Senegal, Sri Lanka, Turcia, Ucraina, precum și din județele României: Argeș, Bihor, Bistrița- Năsăud, Covasna, Dolj, Hunedoara, Iași, Mureș, Olt, Suceava și binențeles Tulcea. Juriul festivalului - concurs a avut următoarea componență: prof. Theodor Vasilescu, maestru coregraf, artist emerit - președinte; prof. Marin Barbu - maestru coregraf; prof. Florentina Satmari - realizator emisiuni tv și spectacole; prof. Adriana Mihai - realizator emisiuni muzicale radio; prof. Mihai Stroe - inspector școlar general, ISJ Tulcea; prof. Ștefan Coman - maestru coregraf, directorul și inițiatorul festivalului.

Ansamblul ,,Ardeleana” din Tulca este coordonat de doamna Herdean Laura, profesor și director al școlii din Tulca. Coregraful și instructorul ansamblului este domnul Cristian Seghedi, membru în corpul de dansatori ai Ansamblului profesionist Crișana. Ansamblul a participat în festival cu 26 de copiii și tineri ai comunei și a avut o prestația deosebită prin cântecul, jocul și strigăturile specifice zonei Crișului Negru, dar și celei a Crișului Repede. În acest periplu au fost acompaniați de intrumentiști aflați sub îndrumarea în ale armoniei a domnului Ioan Rus (acordeon).

În zilele de festival, tinerii au participat la o paradă a portului popular, iar apoi au susținut spectacole extraordinare. Așa se face că au fost răsplătiți cu Premiul II. Pe străzile din Tulcea s-a auzit puternic doba și higheghe. Jucăușii s-au bătut pe picioare și au trăit bucuria dansului și a cântecului popular bihorean, fiind îmbrăcați specific în „cioareci” și poale ce reprezintă portul popular de Tulca. Mulțumim doamnei Dorina Birău, administratorul firmei de transport Andy Tour Oradea pentru excursia minunată de care am beneficiat.

L.H.