În ultimii ani, grupurile de turişti au devenit o prezenţă obişnuită pe străzile Oradiei, dar şi în judeţ. Majoritatea turiştilor sunt români între 30 şi 50 de ani atraşi de Băile Felix, Aquapark, Cetate, clădirile Art-Nouveau din Oradea, dar şi de zona montană.

 

Însă dacă vine vorba de posibilitățile de atragere a turiștilor, nu se poate vorbi doar despre Oradea, despre locurile de poveste ce pot fi vizitate în municipiul de reședinţă al județului Bihor, ci și despre celelalte orașe ori sate bihorene, care sunt adevărate comori.

Varietatea de atracţii turistice, istoria județului, arhitectura, dar și modul în care turiștii sunt trataţi, situează Bihorul pe un loc fruntaș într-un top al celor mai frecventate locuri de către turiști.

Potrivit celor mai recente date oferite de Institutul Naţional de Statistică (INS), în 2018 în structurile de cazare din judeţ au înnoptat 1.522.418 turişti, dintre care 1.371.084 români şi 151.334 străini. Aceste cifre situează judeţul Bihor pe un IV pe ţară, după Constanţa, Bucureşti şi Braşov.

În ceea ce priveşte sosirile în structurile de primire turistice, judeţul nostru ocupă locul VII, cu 549.014 sosiri. Primele locuri sunt ocupate de Bucureşti, Braşov, Constanţa, Mureş, Sibiu şi Prahova.