De-a lungul anilor, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” a participat la unele proiecte Phare sau Leonardo, iar în ultimii ani, ca parte dintr-un consorțiu de unități școlare, a accesat și proiecte Erasmus+.

 

În anul școlar 2017-2018, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș face parte dintr-un nou proiect Erasmus+, cu numărul 2017-RO01-KA102-036292 și intitulat „Mobilități în Europa ale elevilor VET”. În cadrul acestui proiect, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” a fost instituția beneficiară și coordonatoare a proiectului, dar și organizația de trimitere, iar Escola Professional - Associação Para a Formação Profisisonal e Desenvolvimento do Montijo (AFPDM) reprezintă organizația intermediară, care a asigurat toate condițiile de tip holsting și vizitele culturale, facilitând, totodată, parteneriatele cu companiile și agenții economici din zonă.

Echipa care răspunde de buna desfășurate a proiectului Erasmus+ „Mobilități în Europa ale elevilor VET” este formată din angajați ai școlii: Rodica Monenciu - responsabilă de proiect, Rodica Frențiu (financiar), Claudia Cighir (diseminare), Aurelia Pașcalău și Alina Gal (responsabile cu formarea profesională), Dan Ispas (pregătire culturală) și Corina Sabău (pregătire lingvistică pe platforma OLS).

Prin noul proiect Erasmus+ intitulat „Mobilități în Europa ale elevilor VET”, 40 de elevi de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” au efectuat stagii de practică în Portugalia, la Montijo, de durata a trei fluxuri, în perioada 19 martie -18 mai. Elevii selecționați pentru aceste stagii de practică fac parte din clasele a X-a G învățământ profesional de 3 ani - calificarea Ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație, a X-a H învățământ profesional de 3 ani - calificarea Brutar-patiser-preparator produse făinoase și a X-a B învățământ liceal - calificarea Tehnician în activități de comerț.

În perioada stagiilor de practică, derulate pe parcursul a câte trei săptămâni, cei 40 de elevi beiușeni au avut parte și de excursii, presărate cu vizite la unele dintre cele mai importante puncte turistice din Portugalia. La sfârșit de săptămână, aceștia au vizitat Lisabona și alte destinații renumite din Portugalia, precum Cabo da Roca, punctul cel mai vestic al Europei. Diversitatea obiectivelor istorice, culturale și turistice vizitate este o dovadă în plus că proiectul Erasmus+ „Mobilități în Europa ale elevilor VET” pune accentul și pe dobândirea de către elevi a unor competențe transversale, lingvistice, culturale și sociale într-un alt cadru decât cel școlar.

Selecționați prin probe scrise şi practice de specialitate, precum și prin probe lingvistice, cei 40 de elevi de la „Ciordaș” au dobândit competențe profesionale îmbunătățite, competențe transversale multilingvistice și digitale, au învățat să lucreze în echipă și să realizeze o bună tranziție de la școală la locul de muncă. În plus, aceștia au primit „Europass Mobility Document”, care înregistrează cunoștințele și competențele dobândite într-o altă țară europeană.

Cât privește beneficiul pe termen lung pentru Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”, acesta este plusul de valoare adăugat ofertei educaționale, precum și asigurarea sustenabilității în comunitate, în regiune și în cadrul bazinului de recrutare a elevilor.

Zilele trecute, în amfiteatrul Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” a avut loc o activitate de diseminare a rezultatelor stagiilor de practică efectuate la Montijo, în Portugalia. La eveniment au participat, pe lângă elevii și profesorii implicați, părinții acestora, reprezentanții unor agenți economici beiușeni și cei ai administrației locale, printre care și primarul Petru Mlendea-Căluș, care i-a felicitat pe inițiatorii proiectului și i-a îndemnat pe elevi să participe la astfel de proiecte.

Cu această ocazie, elevilor care au făcut parte din proiect le-au fost înmânate adeverințele de tip „Europass Mobility”, aceștia rememorând, încântați, cele petrecute în Portugalia.