În perioada 14-15 septembrie, Mănăstirea Izbuc a găzduit Târgul Eco Food, eveniment din cuprinsul unui proiect transfrontalier finanțat prin Programul Interreg V-A România-Ungaria. Proiectul intitulat „Crearea și dezvoltarea unei rețele transfrontaliere policentrice de formare și suport în vederea creșterii calității serviciilor turistice și meșteșugărești din județele Bihor și Hajdu-Bihar” este derulat de Agenția de Management al Destinației Bihor, iar Mănăstirea Izbuc a fost partener local pentru Târgul Eco Food de sâmbătă și duminică.

Cei doisprezece producători au readus în atenția vizitatorilor gustul bucatelor tradiționale din Bihor, aceștia expunând produse gastronomice gătite pe loc, după rețete locale, dar și conserve din fructe sau legume, preparate din carne, miere și produse apicole, dulciuri de casă, ulei presat la rece, gemuri și dulcețuri, sucuri și chiar produse de post.

Evenimentul organizat la Mănăstirea Izbuc a avut și o dimensiune duhovnicească, 2019 fiind declarat Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari). Acesta a fost motivul pentru care participanții la Târgul Eco Food au putut admira casă tradițională bistrițeană, construită din lemn, în anul 1918, restaurată cu ocazia Centenarului României Mari și transformată în muzeu. Mai mult, pe o scenă amenajată în incinta mănăstirii, au avut loc, atât sâmbătă, cât și duminică, spectacole artistice. La reușita acestora au contribuit, interpretând pricesne și cântece patriotice, Corul Mănăstirii Izbuc, ansamblurile folclorice „Aușana” și „Crișana”, precum și îndrăgiții soliști Ciprian Zopota, Simona Tomele, Andrada Oros, Lavinia Chifor, Cornel Borza, Felicia Costin, Cornelia Covaciu, Luminița Tomuța și Leontin Ciucur.

La finele evenimentului, starețul Mihail Tărău, a anunțat că, la Mănăstirea Izbuc va fi amenajat, cu fonduri europene, Centrul de formare profesională pentru meșteșuguri tradiționale și turism rural Izbuc-Călugări.