Pompierii bihoreni au intervenit luni şi în noaptea de luni spre marţi, la mai multe incendii produse în Bihor. În Oradea, flăcările au izbucnit într-o farmacie iar în Marghita, un autoturism a luat foc.

Potrivit mr. Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU „Crişana”, în cursul nopții de luni spre marți, în jurul orei 01.30, pompierii Detașamentului Marghita au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism parcat în curtea unei societăți comerciale situate pe strada Ion Luca Caragiale din localitate. În urma producerii incendiului, stins în aproximativ 10 minute de pompierii militari, au ars tapițeria interioară și partea din spate a autoturismului (portbagajul, bară spate, cauciucuri spate, stopuri și instalația electrică). Cercetările efectuate la fața locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, efectul termic produs de un cablu electric defect. Luni, în jurul orei 17.45, pompierii militari din cadrul Detașamentului 2 Oradea au fost alertați pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o farmacie situată pe strada Menumorut din municipiu.  Flăcările, care se manifestau la aparatul de aer condiționat, au fost stinse rapid, incendiul afectând doar aparatul menționat. Evenimentul a fost generat, cel mai probabil, de un cablu electric defect. Tot luni, echipajele de pompieri militari ale Detașamentului 1 Oradea au acționat pentru stingerea a două incendii produse la terenuri virane situate în localitățile Sântandrei și Toboliu. În urma evenimentelor menționate, în Sântandrei au ars pomi fructiferi, un lan de porumb, pe o suprafață de circa 100 metri pătrați și aproximativ un hectar de vegetație uscată, iar în Toboliu, flăcările au afectat 20 de pomi fructiferi și circa un hectar de pășune. Cauză probabilă de producere a acestor incendii a constituit-o utilizarea focului deschis în spații deschise, cetățenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetației uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor.

ISU Bihor subliniază, încă o dată, faptul că incendiile de vegetaţie uscată se pot propaga la locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri etc., periclitând viața oamenilor și provocând daune materiale. De asemenea, pompierii reamintesc bihorenilor că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară,  iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu strictețe a măsurilor și regulilor de apărare împotriva incendiilor.