În perioada 13-15 mai s-a desfășurat cea de-a 42-a ediție a Festivalului internaţional de poezie Lucian Blaga la casa natală a poetului din Lancrăm și la Centrul Cultural Lucian Blaga din Sebeş, județul Alba.

Manifestarea a debutat cu un pelerinaj la statuia poetului situată la intrarea în satul Lancrăm şi la mormântul scriitorului, la care au participat oficialități din județul Alba, academicieni, scriitori, critici, istorici literari, editori, precum academicienii Gheorghe Vlăduţescu şi Ion Pop, scriitorii Mircea Popa, Eugeniu Nistor, Zenovie Cârlugea, Anca Sîrghie, Gheorghe Vinţan, Ana Selejan, Nicolae Suciu, editorul Vasile Dâncu (Editura Şcoala Ardeleană) etc. Deschiderea oficială a făcut-o doamna Nadia Diana Arsin, directoare a Centrului Cultural Lucian Blaga, din Sebeş, după care au urmat alocuţiuni ale primarului municipiului Sebeş, Dorin Nistor, ale poetului Ion Mărgineanu etc. A urmat o lansare a mai multor cărţi, precum Lucian Blaga -  universul liric, de Ion Pop, piesa de teatru Avram Iancu, de Lucian Blaga, ediţie îngrijită de Mircea Popa, Configuraţia reflexului antropologic al spectacolului, de Cristian Stamatoiu, Conceptul de spaţiu mioritic în filosofia lui Lucian Blaga, de Eugeniu Nistor, Sonetele Lancrămului, carte conţinând 42 de sonete ale autorului orădean Paşcu Balaci, Poezia lui Lucian Blaga - viziune metafizică şi structurare simbolică, de Nicolae Suciu, Radu Stanca şi Sibiul, de Anca Sîrghie. Zenovie Cârlugea a prezentat nr. 1 și 2 ale revistei Portal - Măiastra, fiind unul dintre cei mai credincioşi şi zeloşi participanţi la cunoscutul festival de poezie de la Lancrăm şi care a prezentat o interesantă evocare a unui fiu rătăcitor al Lancrămului, Alexe Henegariu (1881 - Lancrăm - 1961, Bucureşti). S-au înmanat participanţilor câte un exemplar din Caietele Blaga - 2022 împreună cu mai multe cărţi şi reviste, dar şi ultima ediţie din Istoria filosofiei româneşti, autor Nicolae  Bagdasar.

Festivitatea de premiere a început în aceeaşi zi de vineri, 13 mai a.c., în grădina Muzeului municipal de istorie, în faţa unui public numeros.

Premiile au fost înmânate personal de catre primarul municipiului Dorin Nistor. Premiul I la creaţie literară secţiunea adulţi a fost atribuit lui Paşcu Balaci, din Oradea, Premiul II, lui Ciobică Cezar Florin, din Botoşani, iar Premiul III, doamnei Enea Gela, din Craiova. Premiul II la domeniul traduceri secţiunea adulţi i-a revenit bihorencei Ştefania Ioana Morar, din satul Boianu Mare, și o mențiune i-a revenit orădencei Ana Maria Chircea. După festivitatea de premiere a urmat o conferinţă în aer liber în Parcul Tineretului, susţinută de părintele Constantin Necula.

Sâmbăta, festivalul a continuat cu sesiuni de comunicări ştiinţifice, concurs de recitări de poezie, cu un spectacol artistic după piesa Avram Iancu, de Lucian Blaga (regia Florin Coşuleţ, de la Teatrul din Sibiu), iar duminica s-a încheiat cu spectacolul de teatru Steaua fără nume, coproducţie a Teatrului de Stat din Sibiu şi Centrului Cultural Lucian Blaga, din Sebeş. De menţionat că vechea şi cunoscuta deviză  a festivalului „Laudă seminţelor, celor de faţă şi-n veci tuturor” a fost schimbată cu una mai puţin semnificativă.