Locuitorii Depresiunii Beiușului s-au confruntat, duminica trecută, cu cea mai gravă calamitate din ultimele decenii. În numai câteva ore, o furtună cu o forță neobișnuită pentru această zonă a țării a lovit, pe rând, așezările Depresiunii Beiușului.

În întreaga zonă, drumurile au fost blocate cu arbori smulși din rădăcini, crengi sau stâlpi rupți, unul dintre cele mai afectate fiind Drumul Județean 764A Beiuș - Budureasa - Stâna de Vale. De altfel, stațiunea Stâna de Vale, una dintre cele mai renumite din țară, a fost lovită în plin de stihii, la unitățile de cazare și amenajările cu scop recreativ înregistrându-se pagube materiale semnificative. Aceeași imagine apocaliptică poate fi văzută în mai toate așezările din zonă: gospodării și instituții cu acoperișurile distruse, drumuri pline de resturi de țiglă, zidărie sau tablă, crengi și stâlpi doborâți de vijelie, la acestea adăugându-se lipsa curentului electric în mai multe localități. Dacă, din fericire, nu au fost înregistrate victime, pagubele materiale sunt considerabile, existând comune, precum Rieni, unde unele sate – Rieni, Ghighișeni și Cucuceni – au fost afectate în totalitate, după cum declara, luni, primarul Gheorghe Bota. De urgia naturii nu a scăpat nici biserica de lemn din Rieni, ridicată în veacul XVIII și una dintre cele mai renumite din Bihor. Într-o situație asemănătoare se află și comuna Drăgănești, unde edilii au format echipe care vor merge din casă în casă, pentru a evalua pagubele. Și aici, un monument de arhitectură tradițională românească – biserica de lemn din Sebiș – a suferit distrugeri însemnate. Și la Ștei pagubele sunt însemnate, numeroase locuințe și instituții fiind afectate, printre acestea numărându-se școlile din oraș, motiv pentru care primarul Iulian Balaj anunța, luni, că se lucrează intens pentru refacerea rețelelor de energie electrică de la Stația de Apă și Spitalul de Neuropsihiatrie și pentru redeschiderea instituțiilor de învățământ, închise în prima zi a acestei săptămâni.

Gravitatea situației a fost confirmată și de inspectorul școlar general Alin Novac-Iuhas, care s-a deplasat în Depresiunea Beiușului pentru a evalua pagubele produse de furtună școlilor din zonă.