În urmă cu câțiva ani, Uniunea „Vatra Românească” Filiala Bihor a aflat de lipsa acută de carte românească în Republica Moldova. Cu sprijinul generos al bihorenilor, au fost adunate și trimise în Republica Moldova patru vagoane de cărți, peste 35.000 cărți ajungând în nouăzeci de școli gimnaziale și licee dincolo de Prut.

 

Prof. Teodor David, vicepreședinte al Filialei Bihor a Uniunii Vatra Românească, a trimis pe adresa redacției CRIȘANA o scrisoare, prin care le mulțumește bihorenilor pentru implicarea lor deosebită în această campanie.

„Stimați bihoreni, cu sprijinul dumneavoastră generos, dragi bihoreni, am adunat și trimis în Republica Moldova patru vagoane de cărți, peste 35.000 cărți au ajuns în nouăzeci școli gimnaziale și licee dincolo de Prut. Urmare a nevoii de carte românească, distinsul acad. Mihai Cimpoi nu demult, printr-o scrisoare adresată „Vetrei Românești”, aprecia implicarea exemplară în apropierea frățească, scurtând distanța de aproape 1.000 km care desparte Oradea de Chișinău, construind fără răgazuri confortabile, fără limitări la modul retoric, un pod de cultură, în spiritul tradiției bine rostuite și trainic cimentate. Aceste fapte poartă indiscutabil pecetea unui adevărat apostolat, slujind cu sfințenie, dăruire și devotament ideea Unirii, axială în activitatea „Sfatului Țării-2” din Republica Moldova”, scrie prof. Teodor David. 

Bihorenii sunt rugați să continue acest pot de cultură Oradea-Chișinău, prin înființarea unei mari biblioteci cu carte românească în Chișinău.

„Distinsul academician Mihai Cimpoi ne roagă să continuăm această muncă de apostolat, continuarea podului de cultură Oradea-Chișinău prin înființarea unei mari biblioteci cu carte românească în Chișinău. Facem apel la dumneavoastră, stimați bihoreni, de a ne dona cărți pentru a putea înființa această bibliotecă care se va numi Oradea”, se menționează în document.

Donația de cărți se poate face în fiecare zi de luni, la sediul „Vetrei Românești”, între orele 16.00-18.00, Piața 1 Decembrie 1918 nr. 4-6, camera 14-15, etaj I.

„Să nu uităm că opera marelui poet Mihai Eminescu este socotită drept carte de rugăciune a neamului românesc, iar operele marilor scriitori români sunt precum niște dascăli de limba română pentru românii din Basarabia”, mai scrie prof. David.

 

Un eveniment important

În luna martie am avut elemente de istorie adevărată. Parlamentul României a adoptat o declarație istorică de Unire a României cu Republica Moldova.  Dincolo de Prut „Sfatul Țării-2” a adunat în Piața Marii Adunări Naționale peste 100.000 de români care au declarat Unirea cu Țara.

Dacă în Republica Moldova, neavând deocamdată conducători de stat, avem conducători la sate, care au adoptat hotărâri de Unire cu România, ora de Reîntregire națională este aproape, tot mai multe localități din România  s-au înfrățit cu localități din Moldova. Unirea se face prin fapte concrete, toată România să fie în Basarabia. În județul Prahova toate localitățile, comune, orașe, municipiu, s-au înfrățit cu localități de peste Prut.

În Bihor deocamdată sunt foarte puține localități care au asemenea proiecte.

Ardelenii au uitat că românii de dincolo de Carpați au murit pentru noi, că ne-au ajutat să fim liberi?