Un grup de 50 de elevi și cadre didactice din Maramureșul istoric, partea ucraineană de astăzi, se află, în aceste zile, în Oradea, cu prilejul celei de-a XV-a ediții a proiectului cultural-educativ transfrontalier intitulat: „Învăţământ şi generozitate - cunoaşterea, valorificarea şi păstrarea tradiţiilor culturale ale României și Ucrainei prin organizarea de tabere de elevi și cadre didactice”.

 

15 ani de colaborare neîntreruptă

Anul acesta, se împlinesc 15 ani de colaborare cultural-educativă neîntreruptă cu comunitatea românească minoritară din dreapta Tisei (Ucraina).  Tabăra școlară cultural-educativă organizată la Oradea are scop de acomodare, familiarizare și integrare a celor cincizeci de participanți (elevi, cadre didactice și însoțitori) la viața social-culturală din patria-mamă, din Oradea în mod special. Grupul de vizitatori a fost primit luni, 26 iunie, în sala mare a Primăriei, de către viceprimarul Florin Birta, care a ținut să le mulțumească pentru vizită și i-a asigurat de tot sprijinul și aprecierea Primăriei: „Ne bucurăm de prezența dumneavoastră în fiecare an. Oradea este un oraș în care fiecare se simte acasă, este un oraș multicultural, în care respectăm etnia și cultura fiecăruia, și tocmai de aceea organizăm evenimente dedicate comunităților din oraș și am reabilitat bisericile tuturor cultelor, fie că vorbim de biserici ortodoxe, greco-catolice, romano-catolice și Sinagoga evreiască. Vă asigur de tot sprijinul nostru și de faptul că veți fi bine primiți de fiecare dată în orașul nostrum”, le-a spus Florin Birta, viceprimarul municipiului Oradea.

Vizitatorii vor rămâne în Oradea până în 30 iunie, când vor participa la o manifestare de comemorare a consulului general dr. Mihai Marina, până atunci urmând să viziteze orașul și obiectivele turistice. Astăzi, 28 iunie, grupul din Maramureșul istoric va vizita Inspectoratul Județean de Jandarmi Bihor și noul sediul al Muzeului Țării Crișurilor. Legătura dintre Bihor și Apșa este deja una tradițională și se întemeiază pe faptul că mănăstirea de la Voivozi era chilie a mănăstirii de la Peri, de pe malul drept al Tisei și pe faptul că dr. Mihai Marina, fost consul general al Regatului României la Oradea, era originar tot din Apșa.

 

Gazeta „Apșa”, la aniversare

Vineri, 30 iunie, de la ora 18.00, la Primăria Oradea, va avea loc evenimentul de lansare a numărului 100 al Gazetei „Apşa”, gazetă regională social-politică a românilor din Transcarpatia, de pe malul drept al Tisei. Printre autorii numărului din mai-iunie 2017 al revistei se numără și Preasfințitul Părinte Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei, care deschide acest număr jubiliar cu câteva gânduri de suflet, reunite într-un articol, intitulat sugestiv „Apșa de o sută de ori”. De altfel, Preasfinția Sa va participa, vineri, la evenimentul de lansare a acestui număr.

Gazeta regională social-politică din Transcarpatia „Apşa” este fondată de Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia, având sediul în Apşa de Jos. Director, Ion M. Botoş, redactor-şef, Echim Vancea. În colegiul de redacţie sunt mai mulţi intelectuali din dreapta Tisei, dar şi istoricul Ilie Gherheş, din Baia Mare, şi Tiberiu Moraru, din Oradea. Apariția numărului jubiliar 100 al Gazetei regionale social-politice din Transcarpatia „Apşa” este prilej de sărbătoare atât pentru colectivul redacțional, cât și pentru cititorii și colaboratorii acestei reviste, printre semnatarii acestui număr aniversar numărându-se: Preasfințitul Părinte Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei; dr. Ion Popescu, președintele Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”, asociat onorific al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei; Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor, Oradea; Lucian Silaghi, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Bihor;

Cornel Cotuțiu, scriitor, jurnalist; Elvira Chilaru, jurnalist emerit al Ucrainei; Gheorghe Pârja, scriitor, jurnalist; prof. Ion Huzău, Slatina; Aurica Bojescu, președintele Centrului Bucovinean Independent de Cercetări Actuale, Regiunea Cernăuți; dr. Teodor Ardelean, director al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, Baia Mare; poetul Alexandru Sfârlea, membru al Uniunii Scriitorilor din România; avocatul Paşcu Balaci, membru al Uniunii Scriitorilor din România; dr. Mihai Dăncuș, etnograf, și Victoria Ardelean, poet popular bihorean.

Tipărită în Maramureșul istoric, gazeta „Apșa” perpetuează limba română și spiritualitatea, conștiința și tradițiile românești într-un spațiu care nouă ni se pare dacă nu rupt, măcar îndepărtat de țară, dar care pentru românii din Transcarpatia înseamnă, pur și simplu, Acasă.  

Încă de la primul număr, publicația Apșa s-a înscris într-o istorie a conștiinței românești a celor peste 50.000 de români din dreapta Tisei, devenindu-le tribună și purtător de cuvânt, paginile ei fiind deschise abordării tuturor problemelor cu care se confruntă românii din localitățile românești: de la problemele identitare la cele social-politice, de la cele culturale la cele educative și religioase, cu puternice inserții de identitate istorică bazate și susținute de documente de arhivă.