Consilierii locali au adoptat două proiecte de hotărâre care vizează construirea unei noi autogări în municipiul Beiuș.

Prin cele două acte normative, Consiliul Local Beiuș a decis, întâi, trecerea, din domeniul public în cel privat, a unui teren cu suprafața de circa 5200 de metri pătrați, situat pe Strada 1 Decembrie 1918, iar apoi, constituirea, cu titlu gratuit, a dreptului de superficie asupra terenului respectiv, în favoarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Bihor”, scopul fiind realizarea obiectivului de investiții intitulat „Construire Autogară în municipiul Beiuș, județul Bihor”.

Proiectele au trecut la vot, însă, nu fără controverse, totul pornind de la locul unde va fi amplasată viitoarea autogară și de la faptul că Primăria a venit în fața Consiliului Local cu o singură variantă de amplasare a obiectivului de investiții menționat. Primarul Petru Mlendea-Căluș a precizat că terenul propus este singurul pe care funcționarii Primăriei l-au identificat ca fiind potrivit cerințelor Agenției de Dezvoltare Durabilă a Județului Bihor, edilul afirmând că o „suprafață compactă peste 2500 de metri pătrați nu găsim în zona centrală a orașului”, deși, din adresa nr. 636/13.11.2019 a Agenției de Dezvoltare Durabilă a Județului Bihor, reiese altceva: „terenul care urmează a fi pus la dispoziția A.D.D. Bihor în scopul construirii autogării să fie o suprafață compactă de minim 800 mp.” În replică, Nicolae Fofiu a spus că soluția propusă de primarul Mlendea-Căluș nu i se pare „cea mai inspirată variantă” și s-a declarat nemulțumit de abordarea aparatului din Primărie, el așteptându-se ca subiectul să fie analizat împreună cu consilierii locali, iar soluția să fie convenită cu aceștia anterior momentului votului.

Mai mult, consilierii locali Dan Ispas și Monica Teaha au avertizat că, în condițiile amplasării autogării la ieșirea din oraș spre Budureasa, traficul se va intensifica într-una dintre zonele rezidențiale ale Beiușului, și anume pe străzile Republicii și 1 Decembrie 1918. Primarul Mlendea-Căluș a combătut punctul de vedere al celor doi consilieri locali, edilul considerând că traficul nu va perturba traiul locuitorilor din zonă: „Am discutat și cu cei de la A.D.D. Și ei consideră faptul că legătura actuală, care există, prin Strada Republicii-Strada 1 Decembrie, legătura spre punctul respectiv, spre autogară, este bună, distanța nu-i foarte mare.”