Comuna Budureasa - potenţial turistic şi economic
Primarul comunei Budureasa, Vasile Budău, este printre puţinii, ce se pot număra pe degetele unei mâini, care au adunat aproape maximum de ani posibili în fruntea unei unităţi administrativ teritoriale: 12 până în prezent, din şirul mandatelor sale lipsind doar cel din perioada 2000-2004. Beneficiar al unei vaste şi temeinice experienţe administrative, conjugate în egală măsură cu studii de specialitate şi spirit practic, primarul din Budureasa descifrează viitorul comunei - potrivit propriei afirmaţii - în terenul fertil al afacerilor.
Peste 10 ani de mandat pentru Vasile Budău
Dacă în perioada 1990 - 2000, şi mai ales, din 2004 încoace, comuna a introdus în perimetrul celor cinci sate elementele de bază ale civilizaţiei - uliţele desfundate devenite străzi asfaltate, apă curentă la robinet, iluminat stradal mai la fiecare stâlp, televiziune prin cablu în locuinţe şi deschidere la internet în şcoli şi alte instituţii - iată a venit vremea valorificării cu seriozitate şi maximă răspundere a potenţialului ei economic şi uman. Budureasa este comuna bihoreană cu cea mai mare suprafaţă, circa 35 mii hectare, din care peste 20 mii hectare sunt păduri. Mai mult, cele două zone turistice aflate pe teritoriul comunei, Stâna de Vale şi Padişul, contribuie la bugetul local cu sume importante provenite din diverse impozite şi taxe. Graţie zonei montane în care sunt situate cele cinci sate care formează comuna Budureasa, una dintre principalele surse de venit ale localnicilor este comercializarea fructelor de pădure şi a ciupercilor, în special în perioada de vară. Autorităţile locale îşi propun ca, pe viitor, să exploateze la maxim potenţialul turistic şi economic al comunei. "Am fost primar din 1990 până în 2000. Reales în 2004, vreau să spun că am găsit comuna exact aşa cum am lăsat-o", îşi aminteşte primul gospodar. Pentru a avea acces la informaţie şi pentru a face cunoscută comuna eventualilor investitori, edilul şef a dotat Primăria cu calculatoare, urmând ca, în cel mai scurt timp, să fie realizată şi o pagină web a zonei. Tot în ceea ce priveşte clădirea în care funcţionează Primăria, pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă ale angajaţilor, primul gospodar are în vedere introducerea încălzirii centrale, extinderea birourilor şi montarea de geamuri şi uşi termopan. "Tot personalul a urmat cursuri de perfecţionare, iar eu le-am solicitat tututor să îi trateze pe toţi locuitorii cu răbdare şi profesionalism", a mai precizat edilul.
Unităţile şcolare pregătite pentru noul an
Pe lângă celelalte priorităţi, pe primul plan în agenda primarului a fost şi învăţământul, cu atât mai mult cu cât mai sunt doar câteva zile până la începerea noului an şcolar. În comuna Budureasa există cinci unităţi şcolare, câte una cu clasele I-IV în satele Burda, Saca, Teleac şi Sălişte de Beiuş şi una cu clasele I-VIII în Budureasa. De asemenea, în comunitatea de romi au fost închiriate două case în incinta cărora se desfăşoară cursuri. "La şcoala din Budureasa au fost montate geamuri termopan, au fost schimbate instalaţiile electrice şi corpurile de iluminat. Până la debutul anului şcolar, sperăm să finalizăm şi magazia de lemne, dar şi acoperişul. Tot pentru şcoala din comună a fost întocmit un studiu pentru introducerea încălzirii centrale, iar anul viitor va fi dată în funcţiune o clădire nouă amenajată modern. De asemenea, vor amenaja un parc pentru copii dotat cu jucării", ne-a declarat Vasile Budău. Nici celelalte şcoli nu au fost neglijate. Astfel, la unitatea de învăţământ din Burda vor fi amenajate grupuri sociale în interiorul clădirii şi va fi construită o magazie de lemne, la şcoala din Teleac au fost efectuate tencuieli exterioare, iar cea din Sălişte a beneficiat de reparaţii capitale în urma unui program finanţat de Banca Mondială. Una dintre problemele cu care se confruntă autorităţile din Budureasa este transportul elevilor din învăţământul gimnazial la şcoala de centru. Anul acesta au fost făcute demersuri pentru achiziţionarea unui microbuz, care, probabil, va ajunge în comună până la începerea cursurilor. Pentru a veni şi în sprijinul comunităţii de romi, primul gospodar intenţionează să constuiască o şcoală nouă pentru copiii celor 500 de persoane aparţinând acestei etnii. "Pe lângă şcoală, dorim să asfaltăm drumurile din comunitatea de romi şi să îi împroprietărim pe terenurile pe care au case. Pe lângă ajutoarele sociale pe care le primesc romii, aceştia se mai întreţin din valorificarea fructelor de pădure şi a ciupercilor, fapt pentru care starea infracţională în rândul acestora este destul de scăzută", a menţionat edilul şef.
Calitatea drumurilor şi a apei, în atenţia edililor
În anul 2004 în comuna Budureasa au fost asfaltaţi 1,1 kilometri de şosea şi aceeaşi suprafaţă de străzi, lucrări ale căror costuri s-au ridicat la suma de 2,6 miliarde de lei. Pentru anul acesta există fonduri pentru modernizarea a încă 3,2 kilometri în acest sens de la bugetul local fiind alocată suma de şase miliarde de lei. "Reparăm un podeţ, iar pentru a elimina riscul de inundaţii în satul Burda, în prezent se lucrează la regularizarea râului şi ridicarea unor diguri de protecţie. De asemenea, pentru perioada de iarnă, ne-am aprovizionat cu materiale antiderapante, deţinem un tractor pentru deszăpezire şi suntem pregătiţi să acţionăm în orice situaţie", a declarat Vasile Budău. Pe de altă parte, în comună a fost introdusă apa potabilă printr-o reţea nouă, modernă, fiind deja începute şi branşamentele pentru populaţie. "Există o reţea veche, din anul 1988, dar e de proastă calitate, nu este contorizată şi sunt foarte multe pierderi. Beneficiind de noua reţea, peste 90% din locuitorii satelor Saca şi Teleac sunt deja racordaţi, iar în Budureasa jumătate din gospodării au fost branşate", a adăugat edilul. Calitatea apei este asigurată de staţia de tratare, o investiţie în valoare de aproape un milion şi jumătate de dolari. În ceea ce priveşte deşeurile, Consiliul Local a decis să concesioneze acest serviciu unei firme private, pentru serviciile căreia administraţia achită jumătate din costuri, iar populaţia cealaltă jumătate. Groapa de gunoi existentă în comună urmează a fi închisă, Budureasa fiind inclusă alături de alte unităţi administrativ-teritoriale din zona Beiuşului într-un proiect privind deschiderea unei gropi de gunoi moderne. Totodată, Primăria Budureasa a fost inclusă în sistemul de informare şi avertizare în caz de dezastru şi a decis să înfiinţeze un punct pentru protecţie civilă, dotat atât cu personal, cât şi utilaje de intervenţie cum ar fi motopompe, extinctoare, generatoare de curent sau drujbe. Nici latura medicală nu a fost lăsată deoparte. "Anul acesta au fost deschise două farmacii umane şi un centru de permanenţă, unde îşi desfăşoară activitatea patru medici. Intenţionăm să realizăm şi un grup social pentru bolnavi. La nivelul comunei mai există doi medici de familie care beneficiază de tot sprijinul nostru", a spus Vasile Budău.
"Tradiţiile şi obiceiurile trebuie păstrate"
Un alt obiectiv avut în vedere de primarul comunei Budureasa este păstrarea tradiţiilor şi a obiceiurilor. "Avem o formaţie de copii care participă la diverse evenimente şi concursuri de dansuri şi muzică populară, iar meşterii populari sunt prezenţi an de an la târguri şi expoziţii. În comună a devenit o tradiţie meşteşugul lădăritului, care va fi transmis copiilor de către bătrânii satului în cadrul unui cerc de meşteşuguri. De asemenea, pe viitor intenţionăm să organizîm o zi a comunei şi să lansăm o monografie", a precizat edilul şef. În ceea ce priveşte sportul în comună există o echipă de fotbal care dispune de un teren cu vestiare, asociaţia sportivă urmând a fi transformată în club, cu atât mai mult cu cât există mai mulţi sponsori care doresc să susţină financiar echipa. Şi lăcaşurile de cult au fost sprijinite de autorităţile locale. Astfel, în anul 2004, biserica din lemn de la Saca şi cea din Burda au primit fiecare suma de 60 milioane de lei pentru diverse reparaţii, iar turnul lăcaşului de cult din Budureasa va fi schimbat, investiţie care se va ridica la suma de 250 milioane de lei. "Ne-am preocupat şi de relaţiile de colaborare dintre comuna Budureasa şi localităţi din străinătate. Astfel, suntem înfrăţiţi cu două comune din Franţa şi Ungaria şi intenţionăm pe viitor să ne înfrăţim cu o altă unitate administrativ-teritorială din Italia. Alături de partenerii noştri străini, am iniţiat un proiect pentru un centru de informare pe raza comunei Budureasa, care sperăm că se va realiza în cel mai scurt timp", a mai precizat Vasile Budău.
Stâna de Vale, o mană cerească pentru comuna Budureasa
Pentru anul 2006 comuna Budureasa dispune de un buget de 25 de miliarde de lei, o mare parte din venituri provenind din impozitele şi taxele agenţilor economici care au investit în staţiunea Stâna de Vale şi zona turistică Padiş. Stâna de Vale este o staţiune de odihnă şi tratament pentru toate anotimpurile, iar frumuseţea liniştitoare a peisajului, aerul pur şi multiplele posibilităţi de trasee montane fac din aceasta una dintre destinaţiile preferate atât ale turiştilor români, cât şi străini. Investiţiile realizate în ultimii ani şi serviciile oferite de Hotelul Iadolina, care are bază proprie de tratament (instalaţii de electroterapie, băi cu plante medicinale, saună, gimnastică medicală, masaj) sau de pavilioanele şi vilele utilate şi reamenajate modern oferă turiştilor vacanţe de neuitat. Administraţia locală a comunei Budureasa îşi propune ca pe viitor să exploateze la maximum potenţialul turistic al zonei prin amenajarea unor noi pârtii de schi şi chiar prin realizarea unei telecabine pe traseul Stâna de Vale - Padiş - Arieşeni. O altă investiţie care va aduce fonduri la bugetul local este valorificarea zăcământului de brucit existent pe teritoriul comunei Budureasa. "O firmă şi-a exprimat deja intenţia de a investi aici şi de a pune în valoare cel mai mare zăcământ de brucit din Europa. Pe lângă banii care vor fi viraţi la buget firma va crea peste 200 de locuri de muncă pentru localnici", a conchis Vasile Budău.
fostul primar vasile budau a stiut cum sa isi faca avere nu sa ajute oamenii satului
fostul primar vasile budau a stiut cum sa isi faca avere nu sa ajute oamenii satului
fostul primar vasile budau a stiut cum sa isi faca avere nu sa ajute oamenii satului