15 septembrie 2018, ziua mult așteptată de mulți voluntari, cadre didactice și elevi dornici să se implice în coledarea selectivă a deșeurilor din orașul Aleșd și apropierea acestuia.

Activitatea a fost precedată de respectarea unor acțiuni premergătoare necesare pentru buna desfășurare a acesteia. Astfel, la nivelul Colegiului Tehnic „Alexandru Roman” a fost desemnat consilierul educativ prof. Szabo Osvath Eva Gabriella - cadru didactic responsabil privind organizarea și derularea proiectului național Let s do it Romania.

În urma promovării evenimentului de ecologizare s-a realizat centralizarea datelor voluntarilor, având loc completarea contractelor de voluntariat (voluntari cu vârsta peste 16 ani), acorduri semnate de  părinți (voluntari cu vârta sub 16 ani), respectiv și ale declarațiilor cadrelor didactice - lideri ale unor grupuri de elevi.

Pe toată durata activității conducerea școlii și cadrul didactic responsabil desemnat au avut o bună colaborare atât cu reprezentanți ai Primăriei orașului Aleșd, cât și cu coordonatorii județeni ai proiectului. În ziua marelui eveniment, cei aproximativ 140 de voluntari ai Colegiului, după instructajul realizat la școală, s-au îndreptat spre Primăria orașului Aleșd, unde au preluat de la manager ing. Pantea Bogdan mănuși și saci pentru colectarea deșeurilor. Transportul voluntarilor a fost realizat cu microbuze puse la dispoziție de primărie, iar pe toată durata colectării s-a asigurat un punct de primire urgențe în cazul apariției unor eventuale accidentări.

Voluntarii școlii au fost împărţiţi în patru grupe, dintre care o grupă a colectat deșeuri în parcurile din Aleșd, o altă grupă în curtea și parcurile școlii, iar alte două grupe în afara orașului, pe Valea Morii și Valea de Șinteu.

Colectarea de deșeuri a decurs sub supravegherea directă a elevilor de către cadre didactice și prin implicarea directă a tuturor cadrelor înscrise în proiect, împreună cu conducerea școlii și reprezentanți ai Primăriei orașului Aleșd.

Activitatea a decurs conform planului stabilit, voluntarii colectând în total aprox 50 de saci cu deșeuri. Sacii cu deșeuri au fost preluați de angajați ai SC Salubri Aleșd, care au răspuns cu promptitudine în momentul în care o echipă a finalizat igienizarea. De menționat este faptul că voluntarii au evitat toate zonele de risc privind contaminarea cu virusul hepatitei A, conform instructajului realizat.

„În concluzie, noi organizatorii considerăm că prin activitatea de ecologizare realizată în data de 15 septembrie 2018 zone întinse din suprafața orașului Aleșd , precum și zone apropiate acestuia au fost înfrumusețate datorită muncii depuse de echipele de voluntari susținute în activitatea lor printr-o bună colaborare realizată între școală, Primărie şi Salubri”, se arată într-un comunicat de presă.