Rusia nu vede Vaticanul ca pe un loc serios pentru negocieri de pace cu Ucraina pentru că Sfântul Scaun este înconjurat de Italia, un stat membru NATO și UE, au declarat pentru Reuters trei surse de rang înalt de la Moscova.

De asemenea, acestea au indicat că mulți oficiali ruși nici nu pot ajunge la Vatican din cauza restricțiilor occidentale. Vaticanul nu a comunicat până acum public în privința ideii avansate de președintele american Donald Trump după o convorbire cu omologul său rus Vladimir Putin că Papa Leon al XIV-lea ar putea găzdui negocieri menite să pună capăt celui mai sângeros conflict din Europa de după Al Doilea Război Mondial.

Prim-ministrul italian Giorgia Meloni a declarat săptămâna trecută că Papa Leon al XIV-lea, primul Suveran Pontif născut în SUA, și-a confirmat disponibilitatea, în cadrul unei convorbiri telefonice cu ea, de a găzdui negocierile de pace.

„Vaticanul cu siguranță nu este văzut în Rusia ca o forță serioasă capabilă să rezolve un conflict atât de complex”, a declarat o sursă de rang înalt din Rusia familiarizată cu modul de gândire al Kremlinului, sub acoperirea anonimatului, din cauza naturii sensibile a chestiunii.

Printre motivele invocate de cele trei surse este faptul că atât Rusia, cât și Ucraina, sunt predominant țări creștin-ortodoxe, în timp ce Vaticanul se află În Italia, membră NATO, care a susținut Ucraina și a sancționat Rusia în mod repetat.

Kremlinul și Vaticanul au răspuns unei solicitări de a comenta aceste afirmații. Întrebat despre ideea ca Vaticanul să găzduiască negocieri, Kremlinul a precizat doar că încă nu a fost luată o decizie. Sursele ruse au subliniat că pentru majoritatea oficialilor ruși ar fi foarte dificil chiar să ajungă la Vatican de la Moscova, în condițiile în care zborurile directe au fost anulate după începutul războiului, în februarie 2022, și există nenumărate sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva unor oficiali ruși.

Unul dintre oficialii ruși a glumit cu sarcasm că singurul loc mai bun decât Vaticanul ar fi Haga - sediul Curții Penale Internaționale (CPI), care a emis un mandat pentru arestarea lui Putin pentru acuzații de crime de război.

Kremlinul susține că mandatul de arestare al CPI este o decizie revoltător de părtinitoare, dar lipsită de semnificație pentru Rusia, care nu este membră a Curții. Oficialii ruși neagă că au comis crime de război în Ucraina.

Ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că ideea unui Vatican ca potențială scenă pentru negocieri de pace este „puțin neelegantă”, având în vedere că Rusia și Ucraina sunt țări ortodoxe.

Surse rusești susțin că văd Turcia, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Qatar și Oman drept potențiale locuri potrivite pentru discuții. Putin a elogiat în repetate rânduri statele arabe din Golf și Turcia pentru tentativele lor de a media un sfârșit al războiului din Ucraina.