La 25 octombrie 1944, a fost scrisă una dintre glorioasele file ale istoriei naționale: în urmă cu 73 de ani, trupele române și cele sovietice au eliberat nord-vestul Transilvaniei de sub barbara și vremelnica ocupație horthystă, ultimele brazde dezrobite din sfântul pământ românesc fiind orașele Satu Mare și Carei. Miercuri, la Beiuș, ca în toată țara, au avut loc manifestări dedicate zilei de 25 octombrie, Ziua Armatei Române.

 

Ziua Armatei Române a fost sărbătorită, la Beiuș, pe platoul din fața Monumentului Vânătorului de Munte, la eveniment participând cadre militare active, în rezervă și în retragere, deputatul Gheorghe Bogdan, primarul Petru Mlendea-Căluș, consilieri locali, reprezentanți ai poliției, jandarmeriei, pompierilor și ai altor instituții publice, membrii Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, cadre didactice și numeroși elevi.

În deschiderea festivității, au avut loc două ceremonii religioase, prima, oficiată de preoți ortodocși și a doua de prelați greco-catolici, ambele, întru pomenirea Eroilor Neamului care s-au jertfit pentru libertatea și integritatea teritorială a României. În cea de-a doua parte a festivității, comandantul Unității militare Beiuș, locotenent-colonelul Angelin Buf, a dat citire ordinului transmis de Ministrul Apărării Naționale, Mihai-Viorel Fifor.

Despre însemnătatea Zilei de 25 octombrie au vorbit colonelul în rezervă Ioan Ojică și primarul Petru Mlendea-Căluș. Festivitatea dedicată aniversării Zilei Armatei Române a continuat cu ceremonialul depunerii de coroane de flori, după care participanții la manifestări au asistat la defilarea Gărzii de Onoare.