Ziua francofoniei, aniversată la...
...Colegiul "Mihai Eminescu"
Elevii claselor a VI-a A, a XI-a A, B, D şi F, şi a X-a C de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" din Oradea au sărbătorit, ieri, "Ziua francofoniei". Într-o atmosferă deosebită, elevii au interpretat câteva piese de teatru în limba franceză. Evenimentul a fost organizat de catedra de limbă franceză a Colegiului, prin profesoarele Cornelia Bejan, Crinela Varga şi Cornelia Dumitru.
Ziua francofoniei a fost marcată, ieri, şi de către elevii Colegiului Naţional "Mihai Eminescu", care au organizat o serie de manifestări în sala festivă a instituţiei de învăţământ. Manifestările dedicate acestui eveniment s-au derulat pe parcursul întregii săptămâni, care au constat în concursuri de interpretări de piese de teatru şi recitări de poezii din literatura franceză, la care au participat atât elevi ai şcolii, cât şi de la alte instituţii educaţionale cum ar fi de la Colegiul Economic "Partenie Cosma", Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" etc, în urma căruia liceenii au fost răsplătiţi de organizatori cu diplome de participare. "Activităţile care s-au derulat pe parcursul întregii săptămâni au avut ca scop marcarea zilei francofoniei, precum şi familiarizarea cu civilizaţia şi cultura franceză şi, de asemenea, sensibilizarea liceenilor pentru studierea şi învăţarea limbilor francofone. La finalul activităţilor dedicate acestei zile, a fost organizată o expoziţie cu degustare de preparate franţuzeşti, de la care nu au lipsit produsele de patiserie, salatele, brânzeturile sau ciocolată.
...la GRI Unirea Ştei
Catedra de limbă şi comunicare, din cadrul Grupului Şcolar Industrial "Unirea" Ştei, cu sprijinul dir. ing. Voicu Burta, s-a implicat, şi în acest an, în organizarea unei manifestări literar-artistice dedicate Zilei Francofoniei.
După o prezentare în limba franceză şi română a semnificaţiei şi importanţei francofoniei în ţara noastră, s-a trecut la programul literar-artistic. Acesta a început solemn, cu intonarea Imnului Franţei de către elevele Emilia şi Anamaria Pantea, şi a continuat cu poezii, anecdote şi scenete în limba franceză, interpretate de elevii şcolii. Momentele artistice au fost precedate de un concurs de cultură generală despre Franţa şi francofonie, la care au participat şase echipaje a câte trei elevi din clasele: a IX-a A, B şi D, a X-a B şi E, respectiv a XI-a C. În final, juriul, alcătuit din dir. adj. ec. Ioan Mateiaş, cons. educativ prof. Viorica Bici, prof. Kovacs Anamaria şi prof. Oana Moraru, i-a premiat pe câştigători. Astfel, premiul I a revenit celor din clasa a IX-a A, premiul II, celor din a XI-a C, iar premiul III, elevilor din a X-a E. Premiile au fost oferite din partea Comitetului de părinţi al şcolii. Activitatea a fost coordonată de profesorii de limba franceză: Alexandra Cap, Monica Tărcăiet şi Roxana Mihoc.
...la Şcoala "Avram Iancu"
Ieri, 20 martie, s-a sărbătorit Ziua Internaţională a Francofoniei. Cu această ocazie, elevii clasei a VIII-a B de la Şcoala cu clasele I-VIII ''Avram Iancu'' Oradea, coordonaţi de profesoara de limba franceză Liana Moruţ, au organizat un concurs pentru colegii lor din clasele a VII-a şi a VIII-a.
Concursul a constat în opt probe cu întrebări din sfera culturii şi civilizaţiei franceze. Concurenţilor li s-au alăturat elevii claselor a VI-a C şi a VII-a C, care au recitat câteva poezii şi au interpretat cântece în limba franceză. La finalul activităţii, elevii au fost premiaţi cu diplome de participare şi cărţi din partea Bibliotecii Judeţene şi a conducerii şcolii. "Scopul competiţiei este de a trezi interesul elevilor şi a promova în rândul acestora cultura, literatura, civilizaţia şi limba franceză", ne-a precizat coordonatoarea activităţii, Liana Moruţ. Activitatea de ieri a făcut parte din proiectul educaţional internaţional ''Spring Day în România Europeană'', care se desfăşoară în colaborare cu Şcoala cu clasele I-VIII "Nicolae Bălcescu". Proiectul se desfăşoară în parteneriat cu "Fundaţia Franco-Română 1996, Oradea" şi Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai". "Acest proiect educaţional va mai cuprinde şi alte activităţi care să marcheze date importante din calendarul naţional şi cel european", a punctat Steliana Cârciumaru - managerul de proiect.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.